Greva spontana la CFR SA; trenuri oprite in sapte regionale

Data publicarii: 22-03-2017 | Economie

O parte dintre angajatii feroviari au declansat miercuri dimineata un protest spontan, o serie de trenuri fiind oprite in sapte regionale, mai putin Constanta, a informat CFR SA.

"Compania Națională de Căi Ferate 'CFR' SA informează că o parte dintre angajații feroviari au declanșat un protest spontan începând cu ora 7:00, acțiune care afectează graficul de circulație al trenurilor. Călătorii sunt rugați ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informații despre întârzierile care se înregistrează în traficul feroviar la stațiile și agențiile CFR din București și din țară, la telefon 021/9521", afirmă compania.

Printre regionalele pe care trenurile sunt oprite se numără București, Craiova, Timișoara, Cluj, Iași și Galați.

Potrivit unui comunicat al companiei, protestul are loc în contextul în care administrația și federațiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Muncă 2017 — 2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunțat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creșterea a fondului de salarii cu 22,5%, creștere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaților.

"Menționăm faptul că administrația a propus partenerilor sociali încheierea unui Acord până la semnarea CCM pentru perioada 2017/2018 pentru a asigura astfel protecție socială angajaților, relații de muncă echitabile, precum și un cadru normal și legal de funcționare a companiei după expirarea pe 21 martie 2017 a contractului colectiv de muncă", spune CFR SA.

Conform sursei citate, conducerea CFR SA a parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federațiile sindicale reprezentative (semnatare ale contractului colectiv) și a respectat termenele legale pentru elaborarea și promovarea bugetului companiei pentru acest an, proiectul fiind deja avizat de Consiliul de Administrație (CA) și aprobat de Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) și transmis ministerelor pe circuitul de avizare și aprobare, prin emiterea hotărârii de guvern.

"Compania Națională de Căi Ferate 'CFR' SA menține deschis dialogul social și negocierile transparente cu reprezentanții federațiilor sindicale pe marginea definitivării Contractului Colectiv de Muncă (CCM) pentru perioada 2017-2018, astăzi fiind programată o nouă rundă de negocieri începând cu ora 15:00. De asemenea, compania atrage atenția salariaților că această formă de protest încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin înregistrarea de pierderi financiare, și afectează transportul pasagerilor care și-au procurat deja biletele pentru efectuarea călătoriei, conform graficului de circulație din Mersul Trenurilor. Compania Națională de Căi Ferate 'CFR' SA cere scuze pasagerilor pentru disconfortul creat de acest eveniment și îi asigură că se depun toate eforturile astfel încât să asigurăm condiții optime de reluare a circulației trenurilor", se spune în comunicat.

* Harghita: Trei trenuri oprite în stații în urma grevei spontane declanșate de angajații CFR

Trei trenuri, dintre care unul internațional, sunt oprite în stații din Harghita, în urma grevei spontane declanșate miercuri de angajații CFR, nemulțumiți de nivelul salariilor și de inechitățile din grila de salarizare.

Liderul de sindicat Cosmin Sorin Micloș a declarat pentru AGERPRES că angajații au venit la serviciu, au semnat condica, dar refuză să lucreze, din cauza faptului că nu există un contract colectiv de muncă, iar inechitățile din grila de salarizare sunt foarte mari.

'Am făcut grevă spontană, nu avem contract colectiv de muncă, s-a ajuns la situația în care un soldat ia mai mult decât un ofițer, dacă ar fi să ne raportăm la Armată. Adică eu, impiegat de mișcare, cu 16 ani vechime, impiegat care concură la siguranța circulației iau mai puțin decât un acar, care este, efectiv, este un 'soldat' în CFR. (...) Sunt inechități, s-au încălcat clasele de salarizare. (...) 40 la sută din angajații CFR suntem la salariul minim pe economie. Asta e principala problemă, că nu avem contract colectiv de muncă, este o degringoladă, vine unul care se angajează acum și ia cât unul cu 20 de ani vechime', a explicat Cosmin Sorin Miclos.

Potrivit sursei citate, în stațiile din Harghita sunt oprite trei trenuri care, la momentul declanșării grevei se aflau în mișcare. Este vorba de trenul internațional Korona, care vine de la Budapesta, oprit în stația Izvoru Olt și de două trenuri Regio, care se află în stațiile Sâncrăieni și Tușnad Sat.

* Hunedoara: Mai multe trenuri sunt blocate în gări din cauza protestului spontan al ceferiștilor

Mai multe trenuri de călători și de marfă sunt blocate, miercuri dimineața, în gări din județul Hunedoara, ca urmare a protestului spontan declanșat de personalul care lucrează în structurile căilor ferate din cauza nemulțumirilor legate de salariile mici.

Conform unor surse oficiale, pe raza județului Hunedoara, sunt blocate 11 garnituri, trenuri de marfă sau de persoane.

Potrivit unui impiegat de mișcare din gara Simeria, participant la protest, în această stație se află două trenuri de călători, Curtici-București și Simeria-Săvârșin, precum și trei trenuri de marfă. Din gara Deva nu a plecat trenul accelerat spre București, iar în stația Subcetate se află trenul Constanța-București.

În gara Simeria s-au strâns circa 50 de ceferiști de la toate societățile care au atribuții pe linia transportului feroviar, aceștia fiind nemulțumiți de întârzierea unui rezultat concret al negocierilor dintre sindicate și administrația căilor ferate.

"Salariul este foarte mic, iar condițiile de muncă sunt grele. Ieșim la pensie ca frizerii, la 65 de ani, deși ne expunem la foarte multe riscuri. Avem multe promisiuni, dar nu știm niciun rezultat. Trebuie să ajungem la un numitor comun în ceea ce privește salarizarea și condițiile de muncă", a declarat Valentin Glăvu, unul dintre protestatari.

Ceferiștii mai spun că din cauza salariilor mici, tinerii nu mai doresc să urmeze școli de pregătire în domeniu, astfel că media de vârstă a forței de muncă este din ce în ce mai înaintată.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: