Analiza PwC Romania privind fuziunile si achizitiile

Data publicarii: 27-03-2017 | Economie
Valoarea fuziunilor si achizitiilor din Romania a crescut cu 17% in 2016 fata de anul anterior, depasind 3,6 miliarde de euro, potrivit unei analize efectuate de firma de audit si consultanta PwC Romania. In plus, tendinta de crestere se va mentine si in acest an, pe fondul consolidarii unor sectoare ale economie.
"La nivel local, exista un interes tot mai mare pentru tranzactii, pe fondul continuarii unor procese de consolidare incepute in anii trecuti. Se resimte o anumita efervescenta in piata locala, se poarta multe negocieri si discutii, sunt mai multe tranzactii initiate, atat de catre vanzatori, cat si de cumparatori. Observam un numar tot mai mare de antreprenori interesati de perspectiva unui proces de vanzare, care ii ajuta sa primeasca si o indicatie referitoare la valoarea de piata a afacerii lor, desi nu toate discutiile se concretizeaza in tranzactii efective", a declarat Cornelia Bumbacea, Liderul Departamentului de Tranzactii, PwC Romania.
Conform documentului, in anul 2016 au fost anuntate 140 de tranzactii cu o valoare totala de 3,6 miliarde de euro. Exista insa o aparenta necorelare cu piata globala, care a inregistrat o usoara scadere in acelasi interval, in contextul in care valoarea pietei a fost influentata puternic anul trecut de un numar mic de tranzactii cu valoare semnificativa.
In plus, expertii PwC Romania observa cresterea numarului investitorilor financiari (fonduri de private equity) care devin interesati de piata din Romania, orientandu-se in principal catre afacerile care au demonstrat potential de dezvoltare sustenabila, au o echipa competenta de management si pozitii consolidate pe piata in care activeaza.
"Desi sunt destul de izolate cazurile in care antreprenorii romani au ales calea dezvoltarii prin achizitii a afacerilor pe care le detin, limitele cresterii organice, nevoia de dezvoltare rapida dublata de presiunea competitiei, imping din ce in ce mai mult companiile romanesti spre o dezvoltare prin achizitii. O astfel de abordare presupune, printre altele, identificarea unor tinte de achizitie, evaluarea compatibilitatii de integrare, analiza diagnostic, determinarea valorii, derularea procesului de achizitie si in cele din urma a procesului de integrare efectiva. Aceasta tendinta a pietei va impune antreprenorilor romani angajarea unor expertize tehnice din ce in ce mai complexe.", a subliniat George Ureche, Senior Manager in cadrul departamentului de Tranzactii al PwC Romania.
Expertii in tranzactii ai PwC sunt de parere ca piata locala de fuziuni si achizitii isi va mentine tendinta ascendenta si in anul 2017, beneficiind de continuarea procesului de consolidare in domenii precum cel medical si farmaceutic, industrial si in sectorul bunurilor de larg consum, precum si de o tendinta de relocare catre Europa de Est, inclusiv in Romania, din partea unor grupuri ce au dezvoltat capacitati de productie in Asia”, se arata intr-un comunicat al companiei.
PwC a furnizat asistenta fie la cumparare, fie la vanzare in mai multe tranzactii din piata: cea prin care Regina Maria a cumparat spitalul Ponderas, Oresa Ventures a cumparat La Fantana, Mid Europa Partners a cumparat Profi, Logo a cumparat TotalSoft, iar Enterprise Investors a cumparat Noriel.