123 de noi telecentre vor fi instalate la sate

Data publicarii: 19-12-2006
123 de noi telecentre vor fi instalate la sateANRC a desemnat astazi, 19 decembrie 2006, furnizorii care vor instala telecentre in alte 123 de localitati din mediul rural care au acces redus la servicii de telefonie, se arata intr-un comunicat de presa remis Banknews.ro. Companiile castigatoare ale licitatiei lansate in luna septembrie 2006 sunt: S.C. Orange Romania S.A., S.C. Rartel S.A., Societatea Nationala de Radiocomunicatii S.A. si S.C. Vodafone Romania S.A.

Orange Romania va instala 36 de telecentre in localitati din 18 judete.
Rartel va instala 24 de telecentre in localitati din 14 judete.

Societatea Nationala de Radiocomunicatii va instala 44 de telecentre in localitati din 16 judete.

Vodafone Romania va instala 19 telecentre in localitati din 13 judete.

Instalarea celor 123 de telecentre va incepe de indata ce se vor semna contractele tripartite intre castigatorii licitatiei, autoritatile administratiei publice locale ale acestor localitati si ANRC. Dupa semnarea contractelor tripartite, primariile care administreaza localitatile respective au obligatia de a pune la dispozitia companiilor desemnate, in termen de 15 zile, spatiul necesar functionarii telecentrului. Furnizorii au obligatia de a instala telecentrele si a incepe furnizarea serviciilor in termenul precizat prin ofertele declarate castigatoare, termenul maxim fiind de 120 de zile de la punerea la dispozitie a spatiului. Astfel, cele 123 de telecentre vor fi puse in functiune progresiv pana la jumatatea anului 2007.

Costul net al instalarii acestor 123 de telecentre se ridica la 4.973.881,31 lei, suma care va fi acoperita de ANRC din fondul pentru serviciul universal. In medie, costul total al echipamentelor instalate si al mentinerii in functiune timp de trei ani a unui telecentru, stabilit in urma licitatiei, este de 40.438 lei (aproximativ 11.800 Euro). Costul instalarii legaturilor de acces pentru fiecare localitate difera in functie de tehnologia utilizata si de distanta fata de cel mai apropiat punct al retelei furnizorului desemnat.

Pana in prezent ANRC a organizat licitatii pentru instalarea de telecentre in 331 localitati. Dintre acestea, in 124 de localitati telecentrele sunt deja functionale, restul urmand a deveni operationale pana la jumatatea anului viitor.

Telecentrul este un spatiu public dotat cu cel putin doua aparate telefonice, doua calculatoare si un fax, in cadrul caruia utilizatorii finali pot initia si primi apeluri telefonice locale, nationale si internationale. In telecentru sunt disponibile si servicii de comunicatii prin fax si comunicatii de date la o rata de transfer suficienta pentru a permite accesul functional la Internet.

Redactia BankNews.ro