Asiguratorii arunca in aer pretul politelor RCA si Casco

Data publicarii: 20-12-2006
pretul la RCA si Casco sare in aerFirmele de asigurari ii vor spolia pe proprietarii de autovehicule, de anul viitor. Sub diferite pretexte, precum alinierea la tarifele din UE sau numarul mare de accidente, asiguratorii pregatesc majorarea substantiala a politelor RCA, dar si a celor Casco. Daca scumpirile sunt sigure, alte probleme raman inca nerezolvate. Este cazul normei de solutionare amiabila a accidentelor rutiere soldate cu daune materiale. Asiguratorii sustin ca exista multe neclaritati in privinta constatului amiabil si nu stiu cum vor aplica aceasta prevedere, legislatia romaneasca nefiind inca armonizata cu cea europeana.

In ceea ce ii priveste pe soferii romani, acestia vor fi obligati, si dupa 1 ianuarie 2007, sa prezinte Cartea Verde la frontiera, desi CSA a anuntat in repetate randuri ca aceasta va fi inclusa in polita RCA.

Firmele de asigurari ii vor spolia pe proprietarii de autovehicule, de anul viitor. Sub pretexte mai mult sau putin veridice, precum alinierea la tarifele din UE, numarul mare de accidente in care sunt implicate vehiculele rutiere s.a.m.d., asiguratorii pregatesc majorarea substantiala a asigurarilor auto obligatorii (RCA), dar si a politelor Casco.

Reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) se incurca in explicatii atunci cand vine vorba de motivele care stau la baza scumpirii, de la 1 ianuarie 2007, a asigurarii obligatorii de raspundere civila auto (RCA). Daca pana acum se stia ca majorarile de prime sunt cauzate de unificarea politei RCA cu asigurarea Cartea Verde, ieri, presedintele CSA, Angela Toncescu, a declarat ca scumpirile sunt cauzate de cresterea daunalitatii, pe fondul majorarii preturilor de manopera in service-uri, precum si a pieselor de schimb.
Practic, Toncescu se contrazice, avand in vedere ca tot reprezentantii CSA au anuntat ca unificarea RCA cu Cartea Verde va duce la scumpirea politei cu 45% pentru persoanele fizice si cu 70% pentru persoanele juridice.

Toncescu: Majorarea RCA nu are legatura cu Cartea Verde

Majorarile de prime nu sunt cauzate de unificarea politei RCA cu asigurarea Cartea Verde, ci alti factori contribuie la majorarea tarifelor de prima, a declarat, ieri, presedintele CSA, Angela Toncescu. "Se pare ca s-a acreditat ideea ca majorarile de prime sunt cauzate in primul rand de unificarea politei RCA valabile pe teritoriul Romaniei cu asigurarea Cartea Verde. Nimic mai fals, pentru ca o influenta mult mai mare in evolutia primelor o are cresterea daunalitatii, pe fondul majorarii preturilor de manopera in service-uri si ale pieselor de schimb", a spus Toncescu. Potrivit acesteia, un alt factor care contribuie la majorarea tarifelor este cresterea limitelor de raspundere, "pentru ca altfel Romania nu isi poate respecta obligatia de a se alinia la nivelurile minime existente in UE".

Citeste tot articolul in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: