Erste Bank achizitioneaza 100% din Bank Prestige

Data publicarii: 20-12-2006
"Exploram oportunitatile pietei bancare ucrainiene inca de acum sase luni. Astfel, suntem in prezent cu atat mai convinsi de potentialul de crestere al pietei si am fructificat oportunitatea de a obtine controlul deplin asupra Bank Prestige. Aceasta miscare ne va permite sa acceleram procesul de luare de decizii si penetrarea noastra pe piata bancara din Ucraina," a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. "Decizia noastra a fost sustinuta de faptul ca fostii proprietari vor continua sa sustina Bank Prestige cu know-how-ul si experienta lor locala. In plus, echipa de manage-ment va ramane pe pozitiile actuale. Ca urmare, planurile noastre pentru Ucraina raman neschimbate si continuam sa vizam o cota de piata de patru pana la cinci la suta, pana in anul 2009".

Erste Bank a stabilit de comun acord cu actionarii Bank Prestige sa achizitioneze integral pachetul de 100% al Bancii (fata de 50,5%, asa cum se anuntase initial, in iulie 2006), pentru o compensatie totala de 104,0 milioane USD (525,0 milioane UAH / 79,4 milioane EURO). Pe baza unui capital autorizat la data de 31 octombrie 2006, in valoare de 300, 1 milioane UAH (59, 4 milioane USD / 45, 4 milioane EURO), aceste date se traduc intr-un multiplu de valoare contabila de 1, 75. 

Se estimeaza ca tranzactia va fi finalizata in ianuarie 2007. Aprobarea Bancii Nationale a Ucrainei, a Comisiei Anti-Monopol, ca si a Autoritatii Pietei Financiare Austriece au fost deja obtinute.

Pentru a sustine planurile de business, Erste Bank va investi pana la 1.515,0 milioane UAH (300, 0 milioane USD/ 229 milioane EURO, pe langa pretul de cumparare, intre momentul actual si anul 2010.

Bank Prestige a fost infiintata in decembrie 2005 si inregistrata ca o corporatie publica in ianuarie 2006. In prezent are aproximativ 300 de angajati si opereaza prin intermediul a 15 filiale. De la 31 oc-tombrie 2006, capitalul social se ridica la 300 milioane UAH (59, 4 milioane USD / 45, 3 milioane EURO), in timp ce totalul activelor se ridica la 1.009,2 milioane UAH (199, 8 milioane USD / 152, 5 milioane EURO).

Dupa finalizarea tranzactiei, Bank Prestige va fi 100% integrata in Grupul Erste Bank si va incepe sa opereze sub brand-ul Erste Bank. Banca detine o licenta totala pentru servicii si va opera ca banca universala, concentrandu-se asupra operatiunilor din domeniul corporativ si de retail.

Consiliul de Conducere va fi alcatuit din urmatoarele persoane:

•Andrey Rozhok, actualul Presedinte al Comitetului Director al Bank Prestige, care isi va mentine pozitia.
•Jozef Síkela (fostul Director pentru Business cu Clienti Mari Corporativi si Membru al Echipei de Senior Management din cadrul Èeska spoøitelna) va fi raspunzator pentru operatiunile de Con-trol si Management al Factorilor de Risc pentru Credit.
•Pavel Cetkovský (fostul Director al Managementului pentru Bilanturi si Membru al Echipei de Senior Management din cadrul Èeska spoøitelna) va fi raspunzator pentru Retail Banking.

Restul fostilor membri ai Consiliului de Conducere vor cotinua colaborarea cu Banca si vor prelua re-sponsabilitati la nivel de senior management in cadrul Bank Prestige.

Consiliul de Supraveghere al Bancii va include cinci membri: unul dintre fostii parteneri isi va mentine pozitia ca membru al Consiliului de Supraveghere, trei membri vor veni de la Erste Bank si un al cincelea membru va fi numit in cel mai scurt timp.

Rata de schimb din data de 18/12/2006: 1 USD = 5,05 UAH
Rata de schimb din data de 18/12/2006: 1 EURO = 1, 3101 UAH

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: