Producatorii de paine, obligati sa foloseasca sare iodata

Data publicarii: 27-12-2006
sare iodata in paineSarea iodata va fi utilizata obligatoriu in fabricarea painii si a produselor de panificatie, a decis Guvernul saptamana trecuta, cu scopul de a suplimenta aportul de iod in industria alimentara, in conditiile in care in Romania se inregistreaza un deficit in consumul acestei substante. Actul normativ modifica si completeaza hotararea de Guvern 568 din 2002, privind iodarea universala a sarii destinate consumului uman, hranei pentru animale si utilizarii in industria alimentara.

Potrivit comunicatului remis miercuri de Guvern, actul normativ adoptat de Executiv saptamana trecuta modifica si cantitatea de iod pe care trebuie sa o contina sarea iodata: 30 mg/kg de sare, respectiv 50,6 mg iodat de potasiu /kg de sare, sau 39,2 mg iodura de potasiu / kg de sare. Limita minima de iod este de 25 mg / kg de sare, iar cea maxima de 40 mg iod / kg de sare.

Nerespectarea regulilor legate de transportul, depozitarea si comercializarea sarii iodate, precum si nerespectarea normelor legate de utilizarea sarii iodate de catre producatorii de alimente si produse de panificatie se sanctioneaza cu amenzi de la o mie la zece mii de lei.

Hotararea intra in vigoare in 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: