2006 a fost anul tranzactiilor cu spatii comerciale

Data publicarii: 28-12-2006
In acest an, pentru prima oara in scurta istorie a pietei imobiliare romanesti, capul de afis in topul tranzactiilor a fost tinut de spatiile comerciale, aflam din Adevarul. Afacerile cu acest tip   de imobile au avut o valoare insumata de aproximativ 400 milioane de euro, aproape dublu fata de cele cu spatii de birouri. Nu intamplator, tranzactia imobiliara a anului vine din segmentul spatiilor comerciale. Trigranit Holding a vandut complexul comercial Polus Center, din Cluj, aflat inca in constructie, fondului austriac de investitii Immoeast. Suma totala a investitiei: 210 milioane de euro.

Calin Clinciu, director de comunicare al Euroest, estimeaza ca "marile tranzactii, ca volum si valoare, vor avea loc cel mai probabil in a doua jumatate a lui 2007, dupa ce se va atenua impactul aderarii la Uniune." El identifica si proiectele cu cel mai mare potential ale anului viitor. Astfel, Clinciu spune ca "la mare cautare vor fi, ca si anul acesta, centrele comerciale, care sunt in continuare foarte putine raportat la cererea existenta pe piata." Cifrele demonstreaza acelasi lucru. Cu toate ca tranzactia care a tinut capul de afis a anului trecut a avut loc in Cluj-Napoca, reprezentantul Euroest nu crede insa ca in viitor vom vorbi de o suprematie a provinciei. Tranzactii precum Polus Center vor fi in continuare exceptia, si nu regula pietei imobiliare autohtone.

Fondurile de investitii au vizat piata birourilor

Urmatoarea achizitie ca importanta din 2006 poate fi considerata investitia fondului australian APN Funds Management. Acesta a cumparat centrul comercial City Mall, al treilea ca marime din Capitala, pentru o suma ce a depasit cu putin 100 milioane de euro. Alte tranzactii semnificative pe segmentul comercial au avut loc tot in provincie. Compania britanica de investitii imobiliare Equest Balkan Properties a preluat Moldova Mall, pentru 34,5 milioane de euro, iar Dawnay Day Carpathian a cumparat centrul comercial MacroMall din Brasov pentru aproximativ 19 milioane de euro.

Spatiile de birouri au reprezentat, conform unui studiu al companiei DTZ Echinox, peste un sfert din cele 800 milioane de euro tranzactionate pe piata imobiliara romaneasca in acest an. Cel mai mare "deal" pe acest segment a fost achizitia, de catre fondul austriac de investitii Europolis, a doua imobile de birouri din proiectul Sema Park din Bucuresti pentru 90 milioane de euro.

Citeste tot articolul in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: