Biris (AOAR): Supraimpozitarea muncii in Romania a impiedicat dezvoltarea clasei mijlocii

Data publicarii: 14-07-2017 | Economie

Supraimpozitarea muncii in Romania a impiedicat dezvoltarea clasei mijlocii, a declarat, joi, Gabriel Biris, membru in Consiliul de Coordonare a Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), adaugand ca problema Asociatiei nu se refera la impozitul pe venit, ci la contributiile sociale.

"Supraimpozitarea muncii în România a împiedicat dezvoltarea clasei mijlocii. Nu au fost niciodată impozitate cu 40%, dividendele mai puțin. Problema noastră nu este impozitul pe venit, ea este legată de contribuțiile sociale, care deja au fost introduse în Codul Fiscal. Măsurile pe care le-am susținut și noi pentru clarificare și reglementare au fost introduse în Codul Fiscal, ele sunt niște plăți care se bazează pe principiul solidarității. Solidaritatea nu poate să fie doar pentru unii și nu poate fi nelimitată. Este foarte important, atunci când vorbim de contribuții sociale, ca baza de calcul a acestor contribuții să fie plafonate, iar la fel și beneficiile primite ca urmare a plății contribuției, să fie limitate", a spus Biriș, într-o conferință de presă.

Totodată, reprezentantul AOAR susține că este nevoie de plafonarea bazei de calcul a contribuțiilor sociale, în condițiile în care mai mult de 30.000 de angajați primesc în prezent peste 5 salarii medii și vor ieși la pensie cu "pensii nesimțite".

"Ce o să se întâmple, peste câțiva ani de zile, când cei 30.000 de angajați, care primesc peste 5 salarii medii, unii dintre ei, poate și 30-40 de salarii medii, o să iasă la pensie, cu pensii nesimțite, pentru că o să primească 30-40-50 de puncte de pensie? Pensiile lor de 30-40 de puncte de pensie vor trebui plătite de către copiii noștri. Plafonarea bazei de calcul a contribuțiilor sociale, odată cu așezarea, este atât importantă pentru astăzi, cât și pentru mâine, pentru viitor și ea trebuie făcută. Din păcate, la începutul anului, deși pentru prima dată se plafonaseră contribuțiile la sănătate, măsura a fost eliminată. Asta nu ajută la stimularea investițiilor, nu ne ajută să scoatem la lumină salariile", a spus Gabriel Biriș.

Acesta a subliniat că plafonarea bazei contribuțiilor sociale trebuie realizată prin așezarea lor în mod unitar și plafonarea pe suma veniturilor.

"A doua concluzie, rezumatul, este că avem nevoie de plafonarea bazei contribuțiilor sociale, avem nevoie de așezarea lor în mod unitar și plafonarea nu e pe venitul în parte, ci pe suma veniturilor, pentru că sarcina fiscală nu trebuie să fie — e o chestie de moralitate și de coeziune a nației — nu trebuie să fie așezată de cum câștigăm, ci în funcție de cât câștigăm. În momentul în care așezăm sarcina fiscală în funcție de cum câștigăm, unii primesc privilegii, după care începem să ne luptăm cu ceilalți pentru păstrarea lor. La anul facem 100 de ani de la crearea României Mari și partea de fiscalitate poate să aducă ori la întărirea ori la divizarea nației", a spus Biriș.

Reprezentantul AOAR susține că în România nu e bine să spui că muncești, "trebuie să spui că prestezi, creezi, consulți, dar nu că muncești".

"Ne uitam astăzi la numărul salariilor mari, astăzi echivalentul fiind undeva la 3.000 de euro, ca și putere de cumpărare, vedem că numărul salariilor nu a mai crescut. De ce? Pentru că în fața conformării s-a pus un zid, contribuția socială și tot timpul au existat alte forme că așa e viața. Și râul, când trece prin munte, caută locul cel mai slab în piatră. S-au găsit soluții pentru a renumera munca altfel, fără să zici că e muncă, că în România nu e bine să spui că muncești, trebuie să spui că prestezi, creezi, consulți, dar nu că muncești", a adăugat Biriș.

Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a organizat joi o conferință cu tema 'Măsuri proactive pentru întărirea capitalului local și a clasei de mijloc'.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: