Turcia: Guvernul face presiuni asupra bancilor sa reduca costurile de finantare

Data publicarii: 11-08-2017 | Economie

Ministrul Economiei din Turcia, Nihat Zeybekci, a cerut bancilor sa reduca costurile de finantare pentru cei care iau imprumuturi, pentru a stimula avansul economiei, transmite DPA.

Vorbind în fața oamenilor de afaceri din Ankara, Zeybekci a afirmat: "Toți trebuie să aleagă în perioada următoare de care parte sunt. Trebuie să decidă dacă sunt de partea producției, a majorării numărului de angajați, a exporturilor, sau vor doar câștiguri zilnice".

"Trebuie să reducem costurile de finanțare într-un mod sustenabil, să majorăm oportunitățile de finanțare și să relaxăm accesul la credite", a declarat ministrul Economiei.

În ultimii ani, președintele Recep Tayyip Erdogan a făcut presiuni în mod repetat pentru scăderea ratelor dobânzilor, inclusiv dobânda cheie a Băncii Centrale a Turciei.

Marți, oficialul a mustrat aspru băncile, pentru că "nu au milă" la costurile pe care le impun celor care iau împrumuturi, în timp ce propriile lor profituri sunt duble față de anul precedent.

"Cred că este corect din partea noastră să ne așteptăm ca băncile să contribuie la progresul și la dezvoltarea țării menținând condițiile de creditare și ratele dobânzilor la niveluri rezonabile", a afirmat Erdogan la o reuniune a partidului de guvernământ.

Oficialul și-a exprimat încrederea că Banca Centrală a Turciei și instituțiile financiare de stat vor adopta măsuri relevante. De asemenea, Erdogan a dat asigurări investitorilor că Turcia este o țară sigură, în pofida turbulențelor politice.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: