Belgia va solicita despagubiri in scandalul oualor contaminate

Data publicarii: 17-08-2017 | Economie

Belgia va solicita despagubiri in scandalul oualor contaminate in urma caruia au fost retrase din magazine milioane de oua de gaina in multe state europene, au anuntat miercuri autoritatile, transmite Reuters.

Olanda, Germania, Franța, Austria și Polonia sunt de asemenea afectate din cauza temerilor legate de utilizarea ilegală a unei substanțe toxice, denumită fipronil, în industria avicolă.

"În cazul unei fraude comise de operatori, trebuie să se țină cont de răspunderea lor civilă pentru remedierea pagubelor provocate. Belgia este îndreptățită să solicite compensații pentru pierderile economice, costurile suferite și orice alte pagube", se arată într-un comunicat al Guvernului belgian.

Joi, poliția olandeză a arestat doi suspecți în acest caz, ambii directori ai firmei Chickfriend, aflată în centrul scandalului. Miercuri, reprezentanții companiei nu au putut fi contactați pentru declarații.

Belgia a fost prima țară ca în 20 iulie a notificat oficial Sistemul rapid de alertă pentru alimente și furaje (RASFF) al UE de prezența ouălor contaminate, urmată de Olanda și Germania. Informația nu a fost făcută publică până la 1 august.

Vineri, Comisia Europeană (CE) a anunțat că 15 state sunt afectate de extinderea scandalului care implică ouă contaminate cu substanța toxică denumită fipronil.

Ouăle contaminate au fost distribuite în Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Franța, Marea Britanie, Austria, Irlanda, Italia, Luxemburg, România, Polonia, Slovacia, Slovenia și Danemarca, precum și în două state din afara UE, respectiv Elveția și Hong Kong, a afirmat Daniel Rosario, purtător de cuvânt al CE.

De asemenea, Comisia Europeană a informat că intenționează să convoace în 26 septembrie o reuniune ministerială "pentru a trage învățăminte relevante" din scandal.

Retailerii din câteva state europene au retras din supermarketuri milioane de ouă, ca măsură de precauție față de o posibilă contaminare cu pesticide a ouălor provenite din Belgia și din Olanda, al doilea mare exportator de păsări, după SUA.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că această substanță este moderat toxică și ingerarea ei în cantități însemnate pe termen lung poate provoca vătămarea organelor interne.

La originea acestei crize sunt crescătorii de păsări din Olanda, care au recurs la Chickfriend, o societate specializată în eradicarea paraziților. Această societate ar fi utilizat un produs pe bază de plante, Dega 16, contaminat cu substanța activă din mai multe insecticide, fipronil, produs și de firma germană BASF. Această moleculă, utilizată în mod obișnuit la produsele veterinare împotriva puricilor, acarienilor și căpușelor, este interzisă în tratarea animalelor destinate consumului, precum păsările. Conform analizelor publicate, ferma olandeză Chickfriends a folosit această substanță pe care a achiziționat-o de la societatea belgiană Poultry-Vision. Potrivit presei, aceasta din urmă ar fi cumpărat cantități mari de fipronil din România.

În România, inspectorii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș au sechestrat săptămâna aceasta o cantitate de 1.000 de kilograme de gălbenuș de ou lichid, produs contaminat cu Fipronil, provenit din Germania.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: