Excedentul comercial s-a transformat in deficit de 1%

Data publicarii: 04-01-2007
Decontarile pe final de an, majorarea de capital la CEC si stergerile de datorii au transformat excedentul bugetar de 2% din PIB in deficit de 1%. Trezoreria statului a pompat pe piata echivalentul a aproape trei miliarde de euro in ultimele doua luni ale anului, in conditiile in care bugetul de stat incheie 2006 cu un deficit de peste 1% din PIB, potrivit estimarilor ministrului finantelor, Sebastian Vladescu. La sfarsitul lunii octombrie, Finantele raportasera un excedent bugetar record, de 2,04% din PIB, in crestere spectaculoasa fata de nivelul de 1,7% inregistrat in septembrie.

Vladescu afirma ca decontarile facute la final de an in contul diferitelor proiecte angajate, inclusiv de infrastructura, au majorat cheltuielile in asemenea masura incat bugetul incheie anul pe minus. De asemenea, aproape 150 milioane de euro au fost repartizate pentru majorarea capitalului social al CEC, iar alte circa 800 de milioane de euro reprezinta stergeri de datorii ale unor companii de stat.

Din ianuarie si pana in octombrie, veniturile incasate au depasit constant cheltuielile, desi pe hartie tinta de deficit a fost majorata de mai multe ori fata de tinta de 0,5% din PIB aprobata de parlament in 2005.

Discrepanta dintre executia bugetara efectiva si rectificarile aprobate de guvern au atins punctul culminant in vara, cand tinta de deficit a urcat la 2% din PIB, spre nelinistea BNR. A fost momentul in care Vladescu a prins curaj sa aloce mai multi bani pentru cheltuieli, regretand acum ca nu a facut-o inca de la inceputul anului pentru a alimenta mai multe proiecte de investitii. Apoi, chiar si BNR s-a relaxat vazand ca bugetul ramane pe plus, analistii considerand ca statul nu ar avea capacitatea administrativa de a cheltui atat de multi bani intr-o perioada de timp foarte scurta.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: