Universitatile europene scad taxele pentru romani
Data publicarii: 04-01-2007
Amsterdamul da reduceri
In Olanda, cei care se inscriu la majoritatea universitatilor si provin din tari membre ale Uniunii Europene vor avea de platit 1.500 de euro pe an pentru orice facultate. Pina acum, un roman care voia sa mearga la Universitatea din Utrecht scotea din buzunar de patru ori mai mult pentru o facultate de trei ani si zece mii de euro pentru cea de medicina, taxele pentru studentii necomunitari fiind diferite in functie de profilul disciplinei studiate. Cele mai ieftine scoli disponibile pentru romani pina in 2007, in Olanda, erau stiintele economice, stiintele umaniste si Facultatea de Arte, care costau 5.500 de euro. Un caz aparte printre universitatile olandeze il constituie Amsterdamul. Pentru cei care vor sa il viziteze in scopuri academice, Universitatea din Amsterdam a scazut tariful pentru romani de la 9.000 de euro la 1.500 de euro.
Italia si Suedia ataca Romania
O mare diferenta se constata si in cazul universitatilor italienesti, unde taxele au scazut de la 4.000 de euro pe an la numai 500 de euro. Astfel, la Universitatea din Bologna, un roman va plati o taxa egala cu cea de la o facultate din cadrul Universitatii din Bucuresti. Mai ieftin se poate studia la Universitatea din Innsbruck, din Austria, unde anul de studii costa 400 de euro pe semestru pentru membrii UE, iar pentru cei din afara Uniunii, 750 de euro. Cu toate ca nu este membru al Uniunii Europene, Elvetia ofera reduceri substantiale pentru studentii comunitari. La Universitatea din Geneva, un an de studii costa aproximativ 2.200 de franci elvetieni pentru acestia, in timp ce pentru extracomunitari taxa este de 10.750 de euro.
Masterul, mai ieftin in Anglia
In Uniunea Europeana, multe universitati percep taxe de studii pentru supraspecializari, fata de Romania, unde acest tip de invatamint superior poate fi gratuit. Astfel, peste tot in Marea Britanie si in peste jumatate din institutiile de invatamint superior din Olanda si Belgia studiile postuniversitare se platesc. Chiar si in acest caz, scoala se poate dovedi mai ieftina decit in Romania. Din primele zece universitati din Europa in anul 2006, cinci sint din Anglia, incluzind aici si primele patru pozitii ale clasamentului. Paradoxal, un master la acestea il va costa pe proaspatul student european putin peste 200 de euro pe an, fata de 411 euro cit platea anul trecut. In Romania, media pentru un an de master este de 600 de euro.
Adio, burse de merit!
Daca studiile in strainatate se vor ieftini, pentru studentii care invata in Romania si sint bursieri, aderarea inseamna ca ei ar putea pierde aceste bonificatii ca urmare a faptului ca in UE astfel de burse nu se acorda din partea statului. "La noi este incurajata bursa profesionala: inveti bine, ai bursa. In tarile dezvoltate acest fel de burse nu exista. Acolo studentii primesc asa-numitele burse profesionale de la companii. Statul nu da decit burse sociale. Sistemul lor de finantare este integral. Exista state unde nu se cunoaste notiunea de scoala la buget, iar altele, ca Franta, care nu au notiunea de invatamint particular", spune Ion Rosca, rectorul ASE-ului.
Citeste tot articolul in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri