BCE nu se grabeste sa anunte o modificare a politicii monetare

Data publicarii: 07-09-2017 | Economie

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, urmeaza sa pledeze joi pentru mentinerea masurilor de sprijinire a economiei, ignorand solicitarile venite din Germania pentru inasprirea politicii monetare, informeaza AFP.

Reunit la Frankfurt, Consiliul guvernatorilor BCE ar urma să discute joi ambițiosul program de susținere pe care BCE îl derulează din 2015, program ce include dobânzi reduse și achiziții de obligațiuni publice și private.

În jurul orei 11:45 GMT, ar urma să fie anunțate deciziile adoptate la ședința de astăzi, majoritatea economiștilor estimând că BCE va menține dobânda de bază la nivelul zero, iar dobânda la depozite la minus 0,40%, urmând ca analiștii să se concentreze pe conferința de presă a lui Mario Draghi, care va începe la ora 12:30 GMT. Toată lumea vrea să știe dacă, de data aceasta, Draghi va anunța abandonarea programului de relaxare cantitativă, adică achizițiile de obligațiuni, până la finele anului.

În ultima vreme, programul de relaxare cantitativă al BCE întâmpină atât dificultăți tehnice, dat fiind faptul că volumul obligațiunilor achiziționate este unul limitat, cât și solicitări vizând modificarea politicii monetare, venite în special din Germania. Într-o manieră voalată, ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, a apreciat miercuri că zona euro este foarte aproape de normalizarea politicii monetare, având în vedere redresarea economiei sale.

Într-o manieră mult mai directă, șeful de la Deutsche Bank, John Cryan, a cerut miercuri BCE să pună capăt perioadei de bani ieftini, deoarece această politică favorizează apariția de bule speculative și afectează băncile europene.

Cu toate acestea, analiștii nu se așteaptă la nicio decizie concretă la reuniunea de joi, având în vedere că moneda unică s-a apreciat până la 1,20 dolari pentru un euro și a redus inflația, care este și așa sub nivelul dorit de BCE.

"BCE nu va lua nicio decizie în luna septembrie care să poată stimula aprecierea cursului de schimb al monedei euro", explică Sylvain Broyer, economist la Natixis.

În consecință, BCE va mai avea la dispoziție două reuniuni până la finalul acestei ani pentru a modifica politică monetară: cea din luna octombrie, când ar putea fi decis viitorul programului de relaxare cantitativă, și cea din decembrie, când ar putea fi stabilite modalitățile în care acest program ar putea fi eliminat, apreciază economiștii.

Sursa: Agerpress