BCE mentine dobanda de baza la nivelul zero

Data publicarii: 08-09-2017 | Economie

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis, joi, sa mentina sprijinul acordat economiei atat timp cat va fi necesar, lasand nemodificate dobanzile si programul de achizitii de active, informeaza AFP.

Într-un comunicat de presă al BCE, instituția precizează că, la ședința care a avut loc joi, Consiliul guvernatorilor a menținut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

"Consiliul guvernatorilor confirmă că se intenționează efectuarea achizițiilor nete de active, în ritmul lunar actual de 60 de miliarde euro, până la sfârșitul lunii decembrie 2017 sau ulterior, dacă va fi necesar, și, în orice caz, până când Consiliul guvernatorilor va observa o ajustare susținută a traiectoriei inflației, în concordanță cu obiectivul sau privind inflația... Dacă perspectivele devin mai puțin favorabile sau în cazul în care condițiile financiare nu mai sunt în concordanță cu înregistrarea de noi progrese în direcția unei ajustări susținute a traiectoriei inflației, Consiliul guvernatorilor este pregătit sa extindă dimensiunea și/sau durata programului", se precizează în comunicatul BCE.

Atenția analiștilor se îndreaptă spre conferința de presă a președintelui BCE, Mario Draghi, programată să înceapă la ora 13:30 GMT, ocazie cu care președintele BCE va face comentarii asupra motivelor aflate la baza deciziilor adoptate astăzi.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: