BCE ar putea sa prelungeasca achizitiile de obligatiuni pana in 2018 (surse)
Data publicarii: 20-09-2017 | EconomieOficialii Bancii Centrale Europene nu au ajuns la un consens cu privire la stabilirea unei date definitive la care se va incheia programul de relaxare cantitativa, existand sanse ca programul sa fie inca o data prelungit dupa sedinta de politica monetara din luna octombrie, au declarat marti pentru Reuters mai multe sure din apropierea acestui dosar.
Aprecierea monedei euro, și efectele sale asupra inflației, provoacă disensiuni în rândul consiliului guvernatorilor BCE, au precizat sursele. Potrivit acestora, există divergențe de opinie între statele mai bogate din nordul continentului, în frunte cu Germania, care vor să oprească programul de achiziții de active al BCE și statele care vor ca aceste achiziții să se reducă treptat. În aceste condiții, există șanse ca cele două tabere să ajungă la o soluție de compromis la ședința de politică monetară din 26 octombrie, conform căreia nu va fi stabilită o dată fixă la care vor înceta achizițiile de active sau vor amâna o decizie în acest sens până în luna decembrie, au adăugat sursele.
Principalul punct de dispută este aprecierea continuă a monedei euro în raport cu alte valute, are riscă să afecteze inflația în zona euro deoarece face importurile ai ieftine și exporturile mai scumpe.
"Cursul de schimb al euro este principala problemă", a declarat una din surse.
Până la reuniunea din 26 octombrie, oficialii BCE vor analiza mai mulți indicatori, precum prețurile și încrederea în economie, pentru a determina dacă inflația se îndreaptă spre obiectivul avut în vedere de BCE, o creștere de 2%. Însă există și factori care nu pot fi controlați de BCE. Unul din acești factori este posibilitatea ca Banca Angliei să majoreze dobânzile pentru prima dată în ultimii 10 ani, ceea ce ar duce la aprecierea lirei sterline în raport cu moneda euro. Pe de altă parte, unii decidenți de la BCE au semne de îndoială că administrația Trump va putea să își respecte promisiunile de a stimula cea mai mare economie a lumii.
În acest context, o parte din membri consiliului guvernatorilor BCE sunt înclinați să adopte o atitudine prudentă și să mențină opțiunea de a prelungi, încă odată, achizițiile de obligațiuni dacă va f nevoie. Potrivit surselor, președintele BCE, Mario Draghi, și unii decidenți au discutat despre "recalibrarea" programului. Având în vedere că în unele țări BCE nu va mai găsi obligațiuni guvernamentale pe care să le cumpere, recalibrarea ar putea implica achiziționarea mai multor obligațiuni emise de companii. În schimb, alți oficiali BCE speră că vor putea fixa o dată definitivă la care achizițiile de obligațiuni vor înceta, chiar dacă aceasta înseamnă că vor trebui să aștepte ședința de politică monetară din 14 decembrie pentru o decizie în acest sens.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri