O pereche de blugi poate costa si 60.000 de dolari

Data publicarii: 07-01-2007
Accesorizati cu fel de fel de bijuterii si pietre pretioase, blugii obisnuiti au fost transformati de creatorii de moda in adevarate piese de colectie. Denimul nu se demodeaza niciodata. Jeansii, la fel ca rochia neagra de cocktail sau camasa alba, nu trebuie sa lipseasca din garderoba niciunei femei. De-a lungul timpului insa, creatorii de moda au incercat sa reinventeze ideea de jeans in functie de evolutia generala a tendintelor in moda. Si preturile au crescut insa pe masura, asa ca si blugii pot fi niste obiecte vestimentare de lux.

Istorie spectaculoasa

Desi acum sunt extrem de cunoscuti in toata lumea, perioada de inceput a jeansilor a fost mai mult utilitara. In 1873, cand in California a inceput goana dupa aur, un emigrant, pe nume Levi Strauss, a pornit spre vest, cu gandul de a deveni bogat. Cand a realizat ca muncitorii care cautau aur aveau nevoie de un echipament special pentru minerit, a inceput sa faca pantaloni dintr-un material gros si rezistent - denimul.

Daca la inceput o pereche de jeansi costa doar un dolar, astazi preturile au crescut  insa incredibil de mult. Potrivit revistei "Forbes", cea mai valoroasa pereche de blugi - Levis 501 - este o creatie veche de 155 de ani, vanduta cu 60.000 de dolari unui anonim, in 2005, prin intermediul site-ului eBay. In 1998, recordul era de aproximativ 3.100 de dolari pentru o pereche de jeansi Gucci, accesorizati cu perle si pene.

Articole de lux

In timp ce blugii vintage inregistreaza inca o cerere foarte mare, si cei mai noi, accesorizati cu tinte si pietre pretioase, sunt foarte cautati.
Colectia de lux Roberto Cavalli a devenit favorita unor vedete precum Jennifer Lopez sau Beyonce Knowles, iar blugii accesorizati cu cristale Swarovski din colectia LRG jeans au fost la fel de cautati de celebritati, care nu au ezitat sa dea peste 500 de dolari pe o pereche.

Companii precum Diesel si PRPS, cunoscute pentru ca vand jeansi la preturi cuprinse  intre 150 si 250 de dolari au introdus si ele colectii de lux. Exista de asemenea blugi facuti la comanda, ale caror preturi variaza in functie de materialele si de accesoriile folosite. Blugii din colectia APO Jeans variaza  intre 1.000 si 4.000 de dolari si sunt accesorizati cu tinte din metale pretioase - aur, argint sau platina, iar nasturii sunt inlocuiti cu diamante doar la cererea clientilor.

Jeansii, prezenti si in colectiile romanilor

In cadrul evenimentului Bucharest Fashion Week 2006, creatoarea Laura Olteanu a prezentat si ea o colectie inedita de jeansi.

Aceasta si-a accesorizat creatiile cu multe bijuterii, cu broderii si aplicatii din blana pentru a-si individualiza fiecare pereche.

Creatoarea a optat pentru blugii mulati pe picior, asortati cu bluze colorate si pantofi stralucitori pentru a crea o tinuta ideala atat pentru o plimbare in oras, cat si pentru o seara festiva.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: