UniCredit a obtinut prima finantare de la BEI prin "Planul Juncker"

Data publicarii: 07-11-2017 | Economie

Banca Europena de Investitii (BEI) a semnat cu UniCredit Bank un acord de imprumut pentru 50 de milioane euro, marcand astfel prima finantare cu o banca comerciala locala care se incadreaza in Fondul european pentru investitii strategice (EFSI) din Romania, se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei Europene (CE).

UniCredit Bank va folosi creditul pentru a finanțări inovatoare — cu criterii InnovFin — sau proiecte mai riscante ale întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), companiilor de dimensiuni medii, start-up-urilor și firmelor care promovează angajările, îndeosebi locuri de muncă pentru tineri.

Prin urmare, UniCredit Bank devine prima bancă comercială din România care beneficiază de sprijinul garantat al UE conform Fondului european pentru investiții strategice (EFSI), pilonul financiar al Planului de investiții pentru Europa, cunoscut ca "Planul Juncker".

"Activitatea BEI în România se extinde. Suntem foarte încântați să ne aliem cu UniCredit, un partener de durată al BEI, în angajemtul nostru solid pentru creșterea economiei locale prin "Planul Juncker". Aceasta vine pe lângă activitățile noastre tradiționale de finanțare și vom stimula crearea de locuri de muncă în această țară importantă din UE, furnizând finanțare accesibilă pe termen lung IMM-urilor inovatoare și start-up-urilor", a afirmat vicepreședintele BEI, Andrew McDowell.

De asemenea, comisarul pentru politica regională, Corina Crețu, a susținut că afacerile mici joacă un rol crucial în economia țării deoarece aduc produse inovatoare pe piață și furnizează locuri de muncă comunităților locale.

"Afacerile mici joacă un rol crucial în economia țării: aduc produse inovatoare pe piață și furnizează locuri de muncă comunităților locale. Un acces mai bun la finanțare reprezintă combustibilul de care au nevoie pentru a propulsa economia iar Fondul european pentru investiții strategice, alături de fondurile de coeziune, sunt cu siguranță acel combustibil. Acordul semnat între BEI și UniCredit va oferi un sprijin de aproximativ 50 de milioane de euro pentru aproximativ 100 de IMM-uri din întreaga țară. Sunt încântată și mândră să văd că "Planul Juncker" lucrează pentru creșterea României", a declarat comisarul pentru politica regională, Corina Crețu.

La rândul său, șeful UniCredit Bank, Rasvan Radu, a afirmat: "UniCredit Bank este angajată ferm în finanțarea economiei reale a României. În acest context, noul acord de împrumut și angajamentul nostru ferm de sprijinire a investițiilor clienților noștri ne va permite să facilităm în și mai mult dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), companiilor de dimensiuni medii, start-up-urilor și firmelor care inovatoare din diverse sectoare economice din România, furnizând acces mai ușor pentru a finanța la prețuri mai bune. Un punct central va fi îmbunătățirea accesului la finanțarea împrumuturilor pentru proiectele inovatoare, compatibile cu inițiativa "InnovFin EU Finance for Innovators" susținută de Orizont 2020".

Planul de investiții pentru Europa — Planul Juncker — este așteptat să genereze investiții de 240,9 miliarde de euro, suma reprezentând doar peste trei sferturi din obiectivul de 315 miliarde de euro al investițiilor totale mobilizate, care au fost inițial alocate.

În urma reuniunii Board-ului BEI, operațiunile aprobate în cadrul Fondului european pentru investiții strategice au o finanțare totală de 47,4 miliarde de euro și se află în toate statele membre ale UE.

Aproximativ 461.000 de IMM-uri ar urma să beneficieze de pe urma îmbunătățirii accesului la finanțare, ca rezultat al acordurilor sprijinite de Planul Juncker.

Comisia Europeană și Banca Europenă de Investiții estimează că până acum Fondului european pentru investiții strategice a sprijinit 300.000 de locuri de muncă în UE. Până în 2020 cifra ar trebui să ajungă la 700.000.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: