Bancile ne platesc dobanzi tot mai mari pentru economii

Data publicarii: 10-01-2007
dobanzi tot mai mariDupa ce la sfarsitul anului trecut BCR a lansat un pachet financiar compus dintr-un depozit si unitati de fond cu dobanzi de peste 9% pe an, BRD ne ofera acum dobanzi fixe de 8% la depozitele mai mari de 1.000 de lei constituite pe o perioada de un an, noteaza Ghiseul Bancar. Raiffeisen Bank si Bancpost ne platesc, la randul lor, dobanzi fixe intre 5 si 8 procente pentru depozite pe maxim 3 luni. La randul sau, BCR ne ofera in aceasta perioada o oferta avantajoasa de economisire. Este vorba de un depozit de minim 1.000 de lei pe termen de trei luni, tot cu dobanda fixa, stabilita in functie de indicele dobanzii interbancare BUBOR la 3 luni din ultima zi a lunii. Astfel, pentru luna decembrie, dobanda a fost de 9,12%, in timp ce pentru aceasta luna, dobanda a scazut la 8,58%.

Cei care aleg acest pachet financiar trebuie sa investeasca si intr-unul dintre cele trei fonduri deschise de investitii administrat de BCR, fonduri ce au castiguri in mod obisnuit mai mari decat un depozit bancar clasic. Astfel, cel mai conservativ dar si stabil fond in privinta castigurilor prognozate, BCR Clasic, cu investitii preponderent in certificate de trezorerie, obligatiuni si depozite, a avut in ultimul an un profit de 6,68%. Fondul BCR Dinamic, cu risc mediu, care investeste jumatate din portofoliu in actiuni la Bursa, a avut in ultimul an un randament de 8,98%, in timp ce BCR Expert, care investeste doar in actiuni, a realizat un profit de 14,79% in ultimele 6 luni.

Valoarea depozitului trebuie sa fie cel mult egala cu valoarea investitei in unitati de fond BCR Clasic, BCR Dinamic sau BCR Expert. In acest fel, castigurile cumulate pot depasi cu mult dobanda unui depozit clasic.

Dobanda fixa oferita de BCR pentru un depozit clasic in lei cu valori intre 1.000 si 5.000 de lei la este de 7,25% pe an la termen de o luna, iar pentru depozitele pe 3 luni dobanda este de 7,5%.

BRD plateste tot o dobanda fixa de 7,25% la depozitele pe termen scurt, de cel putin doua luni si 7,75% la cele pe sase luni.

Bancpost ofera, la randul ei, o dobanda fixa de 8% la depozitele constituite pe cel mult 3 luni, indiferent de suma depusa, spre deosebire de BCR si BRD, unde limita minima e de 1.000 de lei.

Raiffeisen Bank plateste la depozitele constituite pe o luna o dobanda fixa de numai 5% sau 5,15% la trei luni. Capitalizarea dobanzii se face la scadenta, cu posibilitatea innoirii automate a depozitului.

Topul celor mai mari dobanzi fixe la depozite

1. BCR - 8,58% (depozit de minim 1.000 lei plus investitia in unitati de fond BCR)

2. BRD - 8% (depozit de minim 1.000 de lei pe o perioada de un an)

3. Bancpost - 8% (depozit pe trei luni, fara limita minima de suma)

4. Raiffeisen Bank - 5,15% (depozit pe termen de trei luni, limita minima 150 de lei)

Ghiseul Bancar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: