Banca Dexia Comunal Credit va imprumuta Iasiul cu 200 milioane de lei

Data publicarii: 10-01-2007
Specialistii Primariei si ai firmei de consultanta VMB Parteners au stabilit, miercuri, banca care va imprumuta municipalitatea cu 200 milioane de lei: Dexia Comunal Credit pentru refacerea infrastructurii Iasiului. In urmatorii 22 ani, Primaria va returna bancii europene 356 milioane de lei, rata de rentabilitate interna a Dexiei Comunal Credit fiind de 7,03%/an. "Este unul dintre cele mai bune imprumuturi contractate dupa 1990", a declarat Valentin Miron, reprezentantul VMB Parteners. O comisie mixta Primarie-VMB Parteners va negocia in urmatoarele doua saptamani clauzele contractuale cu reprezentantii bancii, iar la inceputul lunii februarie contractul ar putea fi semnat.

"Negocierile vor fi intr-un raport rezonabil de forte si intr-un raport al intereselor fiecarei parti. Dexia Comunal Credit urmareste in mod deosebit finantarea comunitatilor locale fata de alte banci care au o adresabilitate mai mare", a declarat pentru NewsIn viceprimarul Constantin Adascalitei, seful Comisiei de negociere.

Acesta a adaugat ca gradul de indatorare a Iasiului se va ridica la 20% iar pentru a fi semnat contractul cu Dexia va fi nevoie si de avizul unei comisii interministeriale. "Comisia verifica chiar acest grad de indatorare, pentru a nu fi depasita cota stabilita de lege (30% din bugetul local, n.r.)", a mai spus Adascalitei.

In primavara acestui an, Dexia Comunal Credit va imprumuta Iasiul cu 100 milioane de lei iar Primaria va emite, in a doua parte a anului, obligatiuni municipalecu aceeasi valoare, pentru a-si asigura necesarul de lichiditati pentru realizarea proiectelor de investitii. Acelasi procedeu economic va fi repetat si in anul 2008. Municipalitatea va finanta cu bani imprumutati o serie de proiecte pentru refacerea infrastructurii Iasiului.

Dexia Comunal Credit a castigat contractul cu Primaria in dauna Raiffeissen Bank, care a ofertat cu o rata de rentabilitate interna de 7, 13% si Bancii Comerciale Romane, care a vrut o rata de 7,17 procente. Dexia Comunal Credit este o banca multinationala ce a intrat pe piata romaneasca in urma cu un an. Activele bancii europene, cu sediul central la Viena, au o valoare apropiata cu cea a activelor intregului sector bancar romanesc. Pana acum, Dexia a imprumutat si alte autoritati din tara, precum Ministerul Finantelor cu 100 milioane euro dar si institutii publice locale din Alba sau Mures.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: