Isarescu se teme de spirala salariilor

Data publicarii: 11-01-2007
Isarescu se temeScaparea de sub control a majorarilor salariale poate conduce la ratarea tintei de inflatie. Seful BNR spera ca lefurile romanilor sa creasca rezonabil. Prognozele Bancii Nationale a Romaniei privind inflatia sint afectate de incertitudine in ce priveste politica salariala. Aderarea la Uniunea Europeana a indus asteptari mari in ceea ce priveste cresterea veniturilor romanilor, care se vor uita la salariile vecinilor din Uniune.

Piata fortei de munca este in acest moment una cu un somaj foarte scazut, iar o serie de domenii precum cel al constructiilor resimt penuria de personal calificat. Faptul poate conduce la majorari salariale consistente, ceea ce pune presiune pe preturile bunurilor de consum in sensul cresterii acestora.

Indexarea salariala depaseste inflatia

"O sa fie o presiune puternica pe salarii si se va manifesta imediat, asa cum s-a intimplat in toate tarile care au aderat la Uniunea Europeana. Singura speranta e ca aceasta spirala de crestere a salariilor sa fie rezonabila", a afirmat pentru MEDIAFAX guvernatorul BNR Mugur Isarescu. Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, la finele anului trecut, ca salariile angajatilor din sectorul bugetar vor fi majorate, in 2007, diferentiat pe categorii de personal, in lunile aprilie si octombrie 2007, in medie anuala cu 7,5% pe ansamblul sistemului.

Indexarea aprobata de Guvern se plaseza cu cel putin 2,5 puncte peste nivelul ratei inflatiei din 2006, estimata la 4,7 - 5%. Pentru acest an, Banca Nationala a anuntat o tinta de inflatie de 4% plus/minus un punct, iar pentru 2008 obiectivul va fi de 3,8%, cu acelasi interval de variatie. Unele categorii importante vor beneficia insa in acest an de majorari salariale consistente, mult peste media anuntata de Guvern. Astfel, angajatii din invatamint vor beneficia in luna aprilie 2007 de o crestere salariala cu 7% si de o alta majorare cu 15% in luna octombrie.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: