Totul despre pensii

Data publicarii: 11-01-2007
Majorarile si recalcularile vor aduce, anul acesta, mai multi bani pensionarilor, oficialii Casei de Pensii anticipand ca pensia medie va fi in jur de 400 lei. O crestere generala va avea loc in septembrie, cand peste 5,2 milioane de pensionari vor primi cu 5% mai mult fata de cat urmeaza sa ia in august. Dar pana atunci, din primavara, circa trei milioane de persoane - care au fost salariate si inainte de 1962 - vor avea parte de o marire medie cu 10% a indemnizatiei, CNPAS anuntand o revizuire a dosarelor acestora.

In plus, pensionarii isi vor putea ridica prin card indemnizatiile, in urma protocolului incheiat in acest sens cu mai multe banci. Inca de luna trecuta, pensiile au fost majorate cu 17,8a, astfel ca venitul mediu al varstnicilor depaseste acum 370 lei.

"Gaurile negre" din cartile de munca vor fi acoperite

Pensionarii carora nu li s-au trecut in cartea de munca salariile obtinute in perioada 1951-1962 vor avea parte de o noua recalculare, pe alte criterii, si care le va aduce o crestere medie a pensiilor cu 10%.

Oficialii CNPAS au rezolvat problema recalcularii pentru varstnicii la care s-a tinut cont de salariul minim pe economie din perioada mentionata, ei neavand cum sa faca dovada sumelor primite pana 1962.

"Exista pensionari care au si peste 15 ani lucrati pana in anul 1962, ei ramanand cu pensiile diminuate si dupa recalcularile din 2005. De aceea am urgentat rezolvarea acestei probleme. Algoritmul special de calcul pentru ei este gata. Au mai ramas doar formalitatile juridice, care trebuie indeplinite pentru legiferarea folosirii acestui algoritm", da asigurari presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Asigurari Sociale, Mihai Constantin Seitan.

Oficiali ai MMSSF apreciaza ca, in cel mult o luna, actul normativ va fi aprobat. Ca atare, sunt toate sansele ca, din martie, in jur de trei milioane de pensionari sa mai primeasca o majorare a pensiei.

Recalcularile au intrat in prelungiri

Cele patru etape de recalculare ale anului 2005 au adus cu ele o multitudine de re-re-recalculari mai mici. Celor 4,8 milioane de dosare care au trecut prin etapele respective le-au urmat inca peste un milion de solicitari de revizuire a pensiilor.

"Atunci cand varstnicii au aflat ca li se mai poate majora pensia si dupa recalculari, a urmat o avalansa de cereri de reverificare, in functie de actele doveditoare pe care le-au obtinut de la fostele locuri de munca. Numai ca ei vin cu aceste acte pe masura ce le obtin. Au existat situatii in care o singura persoana a adus opt-noua asemenea adeverinte, la intervale scurte de timp. Nici nu apuca sa intre in plata dosarul revizuit, ca functionarii nostri trebuiau sa-l refaca, pentru ca a mai fost adus un act", explica directorul de comunicare al CNPAS, Angelica Mihail.

"Tinand cont de varsta inaintata a solicitantilor, nu le putem cere sa vina cu toate actele odata. Asa ca greul cade tot pe angajatii CNPAS", recunoaste si Mihai Seitan. Din 2005 si pana la finele lui 2006, CNPAS a fost "bombardata" cu nu mai putin de 1,1 milioane de cereri de revizuire a dosarelor deja recalculate.

Variante de incasare a pensiei

Pensionarii isi pot primi drepturile banesti pe card, se pot deplasa la banca pentru a-si ridica pensia ori pot opta pentru varianta in care postasul le-o aduce acasa. Cei care nu se pot deplasa pot desemna un mandatar care sa le ridice banii printr-o procura speciala. Pensionarii care doresc sa ia banii pe card au la dispozitie in acest moment variantele Bancii Comerciale Romane (BCR) sau a CEC-ului.

Potrivit reprezentantilor CNPAS, in aceasta luna se vor mai face intelegeri cu Bancpost si cu alte patru banci. Astfel, cei care au deja conturi curente sau de card BCR trebuie sa se prezinte la Casa Teritoriala de Pensii, unde vor completa o cerere-tip. Cu aceasta cerere ei trebuie sa mearga la unitatea bancara.

In situatia in care nu detin cont de card sau cont curent, trebuie sa mearga la o unitate bancara din raza Casei Teritoriale de Pensii, unde consilierul bancar va deschide un cont curent sau de card. Ulterior, pensionarul trebuie sa depuna la Casa Teritoriala de Pensii cererea completata de consilierul bancii.

Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: