Isarescu: BNR insista pe o mai buna structura a bugetului

Data publicarii: 09-01-2018 | Economie

Banca Nationala a României (BNR) insista pe o structura mai buna a bugetului, respectiv o pondere mai mare a cheltuielilor pentru investitii, a declarat, luni, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Centrale, într-o conferinta de presa.

"Nu este de dorit o politica fiscala prociclica. Când ai o asemenea crestere economica, sa ai un deficit la limita permisa de UE... Din datele preliminare pe care le avem, deficitul fiscal se închide sub 3%. Acesta lucru înseamna eforturi din partea Ministerului de Finante. BNR insista pe o structura mai buna a bugetului, structura cheltuielilor, cum se zice", a spus Isarescu.

Potrivi sursei citate, cresterea economica ar trebui sa se bazeze în mai mare masura pe investitii.

"BNR insista pe faptul sa avem o pondere mai mare a cheltuielilor pentru investitii în total cheltuieli bugetare. În acest fel, treptat, cresterea economica sa se bazeze în mai mare masura pe investitii si în mai mica masura pe consum. Cu cât se va face mai repede, cu atât mai bine va fi mai bine. Aceasta este opinia Bancii Nationale", a mai aratat guvernatorul BNR.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a României (BNR) a hotarât luni majorarea ratei dobânzii de politica monetara la nivelul de 2% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu data de 9 ianuarie 2018.

De asemenea, Consiliul a mai decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 0,75% pe an, iar rata dobânzii aferente facilitatii de creditare la 3% pe an, de la 2,75% pe an.

O alta hotarâre vizeaza pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei si în valuta ale institutiilor de credit.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: