Contributiile sociale: teapa de 0,25 la suta

Data publicarii: 16-01-2007
teapa de 0,25 la sutaContributiile sociale n-au scazut cu 2%, asa cum s-a laudat Guvernul, ci numai cu 1,75, pentru ca in locul reducerii cu 0,25% a contributiei la Fondul de somaj a aparut contributia de 0,25% din salariul brut la Fondul de garantare a salariilor. Anul trecut, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, promitea scaderea cu 2% a contributiilor sociale, la angajator. Astfel, cotele pentru plata asigurarilor sociale trebuia sa ajunga anul acesta la 45,5% din salariul brut. Aceasta "relaxare" a fost chiar supranumita "inca un efort in respectarea Programului de guvernare", document care prevede insa ca in 2008 ar fi trebuit sa avem contributii sociale de numai 39,5%.

La inceputul anului, contributiile (normale) de asigurari sociale au scazut cumulat cu 2%, la angajator. Astfel, contributiile pentru pensii au scazut cu 0,25%, cele de asigurari de accidente si boli profesionale cu 0,5%, pentru somaj cu 0,25%, iar pentru sanatate cu 1%.

Contributie nou-nouta

Scaderea cu 2% a fost in fapt de numai 1,75%, pentru ca scaderea produsa la Fondul de somaj s-a mutat pe o contributie nou-nouta. De la 1 ianuarie angajatorii au obligatia de a plati lunar o noua contributie, la Fondul de garantare a salariilor, in cota de 0,25%, aplicata fondului total de salarii brute lunare realizate de salariati.

Fondul este constituit la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Daca n-ai probleme, nu mai vezi banii

"La acest fond se cotizeaza in permanenta. Nu exista un termen de sistare a platilor. In fapt, este un fond de asigurari ca oricare altul. O societate poate beneficia de el in caz de faliment. Daca firma n-are probleme, nu va beneficia de acesti bani niciodata. Si oricum e limitat. In caz ca angajatorul nu mai poate asigura salariile, acestea se platesc din Fondul de garantare, dar numai pe trei luni. Daca, de exemplu, salariile n-au fost platite timp de cinci luni, doua salarii se obtin in instanta, dupa procedurile folosite si pina acum", a declarat Eugen Preda, directorul general al Fondului de garantare a salariilor.

Citeste tot articolul in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: