Creditele imobiliare se pot rambursa chiar si in 35 de ani

Data publicarii: 16-01-2007
Creditele imobiliare se pot rambursa chiar si in 35 de aniFortate de concurenta, dar si de masurile de restrictionare a creditelor luate in ultima perioada de Banca Nationala, bancile au fost nevoite sa gaseasca solutii pentru a ne oferi credite in conditii acceptabile. Cand e vorba de un credit pentru cumpararea sau construirea unei locuinte, principala problema o reprezinta suma mare de bani de care avem nevoie. Cum rata lunara a creditului nu poate fi mai mare de 35% din venitul lunar net, pentru a imprumuta o suma suficient de mare avem nevoie fie de dobanzi mai mici, fie de o perioada de rambursare mai mare.

Bancpost ofera ambele avantaje celor care doresc un credit imobiliar: atat dobanda mica in franci elvetieni, de 4,85% pentru creditele mai mici de 80.000 de franci sau 5,35% pentru creditele mai mari. Dobanda este fixa in primul an, din al doilea an fiind de 6,5%, variabila in functie de evolutia pietei, deci nu cu mult mai mare.

In prezent, alte cinci banci ofera credite cu dobanzi mici in moneda din Tara Cantoanelor: OTP Bank, Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca, Piraeus Bank si BRD. Dobanzile oscileaza intre 4,5% si 7,18%, bancile practicand, in general, dobanzi variabile.

Topul dobanzilor la creditele ipotecare in franci elvetieni

- Banca Romaneasca- 4,5%, fixa pentru primul an de creditare
- Bancpost- 4,85% (pentru sume mai mari sau egale cu 50.000 EUR), fixa primul an
- Raiffeissen Bank- 4,9%, variabila
- OTP Bank- 5,5%, variabila
- Piraeus Bank- 5,91%, variabila
- BRD-7,18%, variabila

Perioade de rambursare tot mai mari

Dupa ce ING Bank si ABN AMRO au majorat pana la 30 ani perioada de acordate a creditelor ipotecare si a celor de nevoi personale cu ipoteca, si Alpha Bank a prelungit recent termenul in care se poate rambursa un credit ipotecar de la 25 la 30 de ani iar cel de nevoi personale cu ipoteca de la 20 la 25 de ani.

Un numar de sase banci ofera credite de nevoi personale cu garantie imobiliara pe termene de pana la 25 sau 30 de ani, in timp ce alte 7 acorda credite ipotecare pe 30 de ani.

Banci care acorda credite ipotecare pe 30 de ani:

- ABN AMRO
- Banca Romaneasca
- Finansbank
- Piraeus Bank
- ING
- OTP Bank
- Alpha Bank

Credite pe 35 de ani de la Bancpost

Perioada de rambursare poate ajunge chiar si la 35 de ani, in cazul creditelor de la Bancpost, ceea ce permite solicitantilor sa obtina o suma mai mare de bani.

De exemplu, in cazul unui venit net de 3.000 de RON, de la Bancpost se poate imprumuta o suma maxima de 73.000 CHF, reprezentand aproximativ 46.000 de euro, pe o perioada de 33 de ani. Acest imprumut destinat cumpararii unei locuinte se poate rambursa intr-un termen maxim de pana la 35 de ani, in functie de varsta solicitantului. Mai exact, creditul se poate intinde pana la varsta de pensionare (65 de ani in cazul barbatilor si 60 in cazul femeilor).

Rata lunara in cazul nostru este de 502 franci in primul an, cu dobanda fixa de 5,35% si de 556 franci incepand cu al doilea an, cand dobanda devine 6,5%, variabila.

In afara de rata lunar, pentru obtinerea creditului mai avem de platit un comision de acordare, de 1% din valoarea creditului, un comision de evaluare a cladirii, de 360 de lei, comision de inscriere in arhiva electronica, de 65,5 lei, un comision de deschidere a contului in banca, de 10 lei si comisionul de asigurare a imobilului, care se plateste firmei de asigurari aleasa. In final, dupa aprobarea creditului, va mai trebui sa platiti si comisionul de retragere a banilor din cont (in cazul in care vanzatorul doreste acest lucru si nu sa-i transfere in alt cont), de 0,6%.

In afara de aceste cheltuieli cu banca, veti mai avea de scos din buzunar cel putin 1.000 de euro pentru comisioanele notariale si de cele cu ipoteca constituita pe locuinta cumparata sau pe o alta locuinta adusa drept garantie.

Nu trebuie uitat si de avansul de 25% din valoarea casei, care inca este valabil atat la Bancpost cat si la restul bancilor.

Ghiseul Bancar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: