Banca-surogat de stat

Data publicarii: 19-01-2007
Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal incaseaza sute de milioane de euro degeaba. Peste 500.000 de firme inregistrate pe intreg teritoriul tarii plus persoanele fizice autorizate (avocati, doctori, notari) sunt obligate sa plateasca degeaba sute de milioane  de euro statului roman, titreaza Adevarul. Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal impune oricarei institutii care stocheaza date cu caracter personal sa plateasca 1.000 de lei doar pentru a fi luata in evidenta de aceasta autoritate.

Institutiile de invatamant, firmele,  autoritatile statului, spitalele sau magazinele care intocmesc facturi proceseaza date personale. Deci, trebuie sa se notifice si sa plateasca ANSPDCP o taxa. Ce face autoritatea in schimbul acestor bani? Reprezentantii ANSPDCP spun ca "urmaresc datele personale care se prelucreaza la firme si autoritati publice, solutioneaza eventualele plangeri si demareaza investigatii". Concret, daca primesti mail-uri, telefoane si scrisori nedorite, poti depune o plangere la aceasta autoritate care va demara o ancheta, pentru a afla cine se face vinovat de scurgerea de informatii care cuprind date cu caracter personal.

Institutie de stat, platita sa caute acul in carul cu fan

Datele personale ale fiecarui cetatean sunt stocate in zeci, poate chiar sute de baze. "Practic, nu poti exista, daca nu ai datele personale stocate in bazele vreunei institutii", sustine Simona Nae, notar public. "Acces la datele cu caracter personal are orice institutie cu care un cetatean intra in contact: scoli, spitale, banci, magazine. Atunci, cum poate depista ANSPDCP care dintre aceste institutii se face vinovata de neprotejarea bazei de date pe care le detine?", se intreaba Simona Nae. Alina Savoiu, sef Birou juridic si comunicare al autoritatii, spune ca in Departamentul de investigatii exista juristi, informaticieni si ingineri care au metode specifice de a lua urma celor care nu protejeaza datele cu caracter personal. "Cei care dau telefoane sau trimit corespondenta nedorita pot lua aceste date din surse publice, de la prieteni, cunostinte sau de pe internet", explica Cristian Pintilie, consultant financiar la o firma de asigurari din Bucuresti.

Medicii de familie sunt scandalizati

Taxa pentru prelucrarea datelor personale ale clientilor vizeaza si cabinetele medicale. Medicii sunt indignati de noile reglementari. "Este o absurditate", a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, secretar general al Colegiului Medicilor, care a mai adaugat ca "medicii oricum sunt obligati de lege si de codul deontologic sa nu faca publice informatiile pacientilor". Doctorii sunt de parere ca cei care ar trebui sa plateasca aceasta taxa sunt reprezentantii Casei Nationale de Asigurari, pentru ca ei sunt cei care au nevoie de CNP-urile pacientilor. "Este un abuz. Au mai gasit o sursa de venit, jecmanind cabinetele medicale", a declarat dr. Dan Peretianu, liderul Camerei Federative a Medicilor din Romania. "Guvernul putea sa ne spuna ca mai are nevoie de niste bani si ii dadeam, dar nu sa inventeze astfel de taxe", a declarat pentru Adevarul, Cristian Sever Oana, medic primar de medicina de familie.

Un studiu realizat de GECAD spune ca 2006 a fost anul furtului de date personale. Potrivit acestui studiu, creatorii de malware nu mai au ca obiect de activitate "fabricarea" de virusi. Acestia s-au reprofilat pe obtinerea de profit si in prezent se organizeaza in structuri de tip mafiot, care au ca obiectiv traficul cu informatii contra cost.

Bancile nu au voie sa transmita datele clientilor

Programul de dezvoltare a Biroului de Credit se bate cap in cap cu ANSPDCP. Asta, pentru ca Biroul urmeaza sa transmita date pozitive legate de clientii bancilor (numarul si valoarea totala a creditelor), si nu numai restantierii. Pe de o parte oficialii ANSPDCP spun ca informatiile pozitive sunt date cu caracter personal si nu pot fi dezvaluite. Pe de alta parte, numai astfel pot evalua bancile gradul de indatorare a clientilor, a declarat Radu Negrea, secretarul general al Asociatiei Romane a Bancilor. In plus, la nivel international, toate institutiile ce furnizeaza raporte de credit nu numai ca ofera informatii pozitive, dar calculeaza si un scor al comportamentului financiar al fiecarui client.

Autoritatea are un buget de 1,5 milioane de euro

ANSPDCP a fost infiintata ca autoritate de sine statatoare, la cererea Uniunii Europene. Taxele percepute se platesc catre stat, iar institutia are buget special, prevazut in bugetul anual general. Din 2002, de cand ANSPDCP functioneaza, doar 4.252 de firme s-au notificat ca operatori, desi pe intreg teritoriul tarii sunt inregistrate peste 500.000 de firme. Potrivit unui raport de activitate remis ziarului Adevarul, in aproape un an de activitate, de la 1 ianuarie si pana la 1 decembrie 2006, institutia a reusit sa inregistreze 1.213 notificari, a emis 85 de autorizatii de transfer de date in strainatate, a inregistrat 52 de plangeri privind incalcarea dreptului la viata intima, familiala si privata a persoanelor fizice si a facut 147 de investigatii. In plus, Autoritatea a mai emis 101 "puncte de vedere", a acordat 852 de audiente si a primit 952 de telefoane de la petenti.

Numai anul trecut, institutia a avut la dispozitie suma 1,5 milioane euro din care peste 500.000 de euro au fost cheltuiti pe salarii, iar 350.000 euro, pe dotarea sediului. ANPDCP are 50 de angajati si functioneaza intr-un sediu de 800 de metri patrati situat pe Bulevardul Ferdinand din Bucuresti.

Cine nu s-a notificat va primi amenzi usturatoare

1. Omisiunea de a notifica si notificarea cu rea-credinta - amenda de la 500 la 10.000 RON
2. Prelucrarea nelegala a datelor cu caracter personal - amenda de la 1.000 la 25.000 RON
3. Neindeplinirea obligatiilor privind confidentialitatea si aplicarea masurilor de securitate - amenda de la 1.500 la 50.000 RON
4. Refuzul de a furniza informatii - amenda de la 1.000 la 15.000 RON

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: