MADR: Rosiile romanesti sunt sigure pentru consum

Data publicarii: 20-05-2018 | Economie
Rosiile romanesti sunt sigure pentru consum, anunta reprezentantii Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in conditiile in care primele rezultate ale analizelor atesta ca nu au fost inregistrate depasiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide. "Autoritatea Nationala Fitosanitara asigura consumatorii ca rosiile existente pe piata la aceasta ora, din Programul de sprijin pentru tomate, sunt sigure pentru consum si ca produsele de protectie a plantelor au fost folosite exclusiv in scopul mentinerii sanatatii plantelor si ca au fost aplicate in dozele recomandate de inspectorii fitosanitari, respectandu-se timpul de pauza de la aplicare si pana la recoltare. In plus, in perioada urmatoare vom intensifica controalele avand in vedere numarul mai mare de beneficiari care vor iesi cu tomate pe piata", spun reprezentantii MADR. Potrivit sursei citate, de la aparitia primelor tomate si pana in prezent au fost prelevate si transmise pentru analize 44 probe, fiind eliberate buletine pentru 30 probe, iar acestea nu au inregistrat depasiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide. "Rezultatul analizelor de laborator pentru probele finalizate demonstreaza faptul ca niciun consumator nu este expus la reziduuri de pesticide care i-ar putea pune in pericol sanatatea", precizeaza ministerul intr-un comunicat remis vineri AGERPRES. MADR, prin Autoritatea Nationala Fitosanitara, efectueaza in aceasta perioada controale in piete si la locul de productie (sere si solarii) dupa recoltare in vederea prelevarii de probe de rosii de la producatorii inscrisi in Programul guvernamental de sprijin pentru tomate, in scopul determinarii calitatii tomatelor, in special pentru a determina reziduurilor de pesticide. De asemenea, reprezentatii institutiei sustin ca se pune accent si pe normele de preventie, nu numai de control, in acest sens fiind mentionata importanta buletinelor de avertizare emise in functie de cultura, riscul atacului de boli si daunatori si conditii climatice. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anuntat joi ca termenul de 31 mai, pana la care legumicultorii inscrisi in programul "Tomate" trebuie sa livreze doua tone de produse catre piata, va fi prelungit. "In legumicultura am avut intarzieri in plantare si distrugeri in anumite zone la culturile protejate din cauza temperaturilor scazute. Pana la sfarsitul lunii mai legumicultorii trebuie sa livreze intreaga cantitate de tomate, cele doua tone, sa le distribuie pe piata si sa faca dovada ca au distribuit. Dar, o asemenea cantitate este pusa sub semnul intrebarii, motiv pentru care suntem la aceasta data in situatia de a elabora un act normativ pentru prelungirea perioadei, in asa fel incat sa facem ceea ce ce trebuie tinand cont de conditiile climatice", a precizat Daea, la o conferinta pe teme agricole. Ministrul a subliniat ca reasezarea termenului pentru cei 11.000 de fermieri care s-au inscris in programul "Tomate" este necesara din cauza temperaturilor din aceasta primavara care le-a creat probleme. Producatorii agricoli inscrisi in programul de sprijin guvernamental pentru tomate, cultivate in sere sau solarii, pentru ciclul I aferent anului 2018, au livrat deja primele rosii romanesti in pietele agroalimentare din Bucuresti. Pana pe 9 mai 2018, au fost primite in total 11.925 de solicitari de inscriere in programul de sprijin pentru tomate, cultivate in sere sau solarii, pentru ciclul I aferent anului 2018, iar cei mai multi cultivatori provin din judetele Olt (3.937), Dolj (1.643) si Galati (1.590). Din totalul solicitantilor de sprijin in Ciclul I, au definitivat plantarea tomatelor in spatii protejate un numar de 10.451. Programul de sprijin pentru tomate, cultivate in sere sau solarii, cu ajutorul caruia producatorii agricoli din Romania sunt sustinuti, se afla in al doilea an de implementare, asigurandu-se astfel necesarul de consum intern de tomate proaspete din productia autohtona incepand cu luna mai si pana in decembrie. Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis de 3.000 de euro/an pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie, printre altele, sa detina o suprafata cultivata cu tomate in spatii protejate de cel putin 1.000 de metri patrati, sa obtina o productie de minimum 2 kg tomate/mp, dar si sa valorifice o cantitate de tomate de cel putin 2.000 de kilograme, dovedita cu documente justificative, noteaza Ministerul Agriculturii.

Sursa: Agerpress