Abonamentele la cablu s-ar putea scumpi cu 15,5% in acest an

Data publicarii: 23-01-2007
Abonamentele la cablu s-ar putea scumpiAbonamentele la cablu TV s-ar putea scumpi in acest an cu 15,5%, in cazul in care cablistii vor fi obligati sa plateasca drepturi de autor mai mari celor sapte organisme de gestiune colectiva (OGC - organismele care percep drepturile de autor in numele artistilor sau creatorilor), noteaza Gardianul. In prezent, pentru drepturi de autor si conexe cablistii platesc 2% colectorului unic UCMR-ADA (Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania - asociatia pentru drepturi de autor) din totalul veniturilor obtinute din retransmisia de programe, adica din abonamentul clientului. Si asta pentru ca negocierile cu OGC, incepute in toamna anului trecut, nu s-au finalizat inca.

Potrivit lui Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC), suma pretentiilor cumulate ale acestor organisme ajunge la 17,5%. Daca se vor obtine aceste procente pentru plata drepturilor de autor, consumatorii finali vor suporta un pret mai mare la abonament.

"In cel mai negru caz, cablul tv s-ar putea scumpi cu 15,5%, care reprezinta diferenta de la 2% la 17,5%. Acum suntem in procesul de negociere, doar ca nu prea avem ce negocia. Ne asteptam ca ORDA (Oficiul Romaniei pentru Drepturi de Autor) sa declanseze procedura de arbitraj", a declarat presedintele ACC.

Acesta a precizat ca, deocamdata, nu poate fi vorba, in acest caz, de alte taxe si impozite in domeniul transmisiilor prin cablu si s-a aratat nemultumit pentru faptul ca inca se plateste 1% la cinematografie. "Daca se va modifica si acel 2% la 17,5%, o sa scriem pe factura toate aceste schimbari, sa stie si consumatorul pe ce da banii", a spus Radu Petric.

Citeste tot articolul in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: