60 de milioane de euro pentru terenul alocat constructiei Catedralei Neamului

Data publicarii: 23-01-2007
Situatia Catedralei Mantuirii Neamului ar putea fi deblocata, Primaria Bucurestilor si Guvernul urmand a contribui impreuna pentru strangerea sumei necesare rascumpararii terenului pe care ar urma sa fie construita catedrala - 60 de milioane euro, a declarat primarul Capitalei, Adriean Videanu. Conform acestuia situatia Catedralei Mantuirii Neamului a constituit unul din subiectele intalnirii informale de luni seara intre liderii Aliantei, la care au participat Adriean Videanu si Emil Boc din partea PD si premierul Calin Popescu Tariceanu din partea PNL.

Adriean Videanu a declarat, marti, ca, dupa o intalnire cu proprietarii care revendica terenul pe care trebuie sa fie construita catedrala, municipalitatea si-a exprimat disponibilitatea sa rascumpere loturile aferente, insa suma necesara, aproximativ 60 de milioane de euro nu poate fi acoperita in integralitate de Primaria Municipiului Bucuresti. In acest sens, Videanu a primit asigurari de la premierul Tariceanu ca o parte din suma va fi acoperita de la bugetul de stat, o decizie finala in acest sens, urmand a fi luata dupa ce Primaria Generala ii va prezenta premierului o solutie finala, precum si o estimare definitiva a costurilor terenurilor.

Construirea Catedralei Mantuirii Neamului treneaza de cativa ani din cauza unor probleme legate de atribuirea terenului necesar sau de proiectul arhitectonic. In 2004, Parlamentul a adoptat o lege prin care a aprobat proiectul de constructie al monumentului, precum si atribuirea unui teren, aflat in preajma Palatului Parlamentului.

Prevazut a fi demarat in 2007, proiectul a intrat din nou pe linie moarta in 2006, dupa ce urmare a adoptarii pachetului de legi privind restituirea in natura, terenul, aproximativ 11 000 de metri patrati, a fost revendicat de proprietarii de drept. Chiar presedintele Traian Basescu, dupa o serie de insistente ale Patriarhului Teoctist a cerut coalitiei sa deblocheze situatia. La numirea lui Adrian Iorgulescu ca ministru al Culturii, in august 2005, presedintele Basescu i-a cerut expres acestuia, in mod public sa-si asume "responsabilitatea inceperii acestei investitii".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: