Vintu a pus in pericol siguranta circuitului bancar

Data publicarii: 24-01-2007
Sorin Ovidiu Vintu condamnatJudecatoria sectorului 1 Bucuresti a stabilit ca demersurile lui Sorin Ovidiu Vintu - condamnat la doi ani de detentie pentru uz de fals - pentru obtinerea autorizarii de functionare a Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID) au pus in pericol "intreaga siguranta a circuitului bancar romanesc", noteaza Curentul. In incheierea sedintei din 18 ianuarie instanta apreciaza ca faptele lui SOV au fost "extrem de periculoase".

Magistratii Judecatoriei sectorului 1, care saptamana trecuta l-au condamnat pe Vintu la doi ani de inchisoare cu executare, au stabilit ca "atitudinea inculpatului de pe parcursul procesului penal a fost una nesincera in sensul ca desi a recunoscut partial situatia, de fapt nu si-a recunoscut in nicio conditie vinovatia, incercand prin intermediul unor inscrisuri emise de un alt inculpat, respectiv Nicolae Popa, sa evite raspunderea penala". Totodata, instanta a stabilit ca "prin intermediul infractiunilor savarsite de Vintu a fost introdusa in circuitul bancar o banca ce pornea de la premise de functionare instabile, situatie concretizata ulterior prin intrarea in lichidare judiciara a acesteia".

Scopul avut in vedere de Vintu este in opinia magistratilor, "unul extrem de periculos, si anume constituirea unei banci prin inducerea in eroare a autoritatilor competente a acorda autorizatia, respectiv BNR". Metodele folosite de Sorin Ovidiu Vintu de obtinere a autoritatii de functionare a BID prin intermediul depunerii de acte false, sunt apreciate de catre magistrati ca fiind extrem de elaborate, in principal de natura financiar-contabila si care au implicat folosirea a mai multor persoane, unele dintre acestea fiind judecate in mod separat, intr-un alt dosar penal, fiind intocmit in acest sens rechizitoriul nr. 372/D/P/2004 al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Citeste tot articolul in Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: