Dan Paul: Brokerii nu pot actiona in justitie Fiscul

Data publicarii: 25-01-2007
Investitorii sunt direct afectati de intepretarile care au fost date modului de impozitare a castigului net pe piata de capital si sunt singurii care pot actiona in judecata atat Finantele cat si ANAF-ul, brokerii neputand face acest lucru, a precizat Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor. "Ca presedinte al Asociatiei Brokerilor, ii reprezint pe acestia si pot spune ca un broker nu poate actiona in instanta ministerul sau Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), doar investitorul putand face acest lucru, el fiind direct vizat de incertitudinile care au aparut", a explicat Dan Paul. Asociatia Brokerilor va continua protestele pe cale legala pentru reglementarea cestor neclaritati, a mai spus Dan Paul, fara a preciza in ce constau aceste demersuri, in afara de protestul pe care Bursele il organizeaza in sedinta de joi.

Pe de alta parte, Septimiu Stoica, presedintele Consiliului Bursei de Valori Bucuresti a declarat ca procedurile ANAF sunt proceduri de drept adminsitrativ si ca atare, din punct de vedere adminsitrativ, brokerii s-au trezit agenti fiscali si sunt implicati in acest angrenaj. "I-am auzit pe colegii mei sustinand posibilitatea unei actionari in instanta in cazul in care nu se reglementeaza aceste neclaritati, mai ales ca efectul unnor stfel de norme este alungarea investitorilor de la bursa, care si asa nu sunt in numar prea mare", a mai spus Stoica.

"Daca clientii mei se vor plange si vor dori reprezentare intr-un eventual proces, Broker Cluj va actiona in instanta institutiile responsabile", a declarat Petru Prunea presedintele casei de brokeraj Broker Cluj. Potrivit domniei sale, intr-un asemenea caz, casa de brokeraj va pune la dispozitia clientilor sai personalul juridic al companiei.

NewsIn