Cinci reguli pentru un CV de succes

Data publicarii: 26-01-2007
Redactarea unui CV trebuie sa respecte o serie de reguli pentru a fi luat in considerare. Mentionarea responsabilitatilor tale de serviciu intr-un CV te poate inscrie pe lista de candidati a unui angajator, dar daca vei mentiona si o serie de realizari serioase, CV-ul tau ar purtea intra direct in lista scurta a recrutatorilor. Terry Gallagher, presedinte al Battalia Winson International, o companie de cercetare din New York, spune ca el pretuieste de trei ori mai mult mentionarea rezultatelor decat a responsabilitatilor in rezumatul candidatului, noteaza Banii Nostri.

Dar, in timp ce sublinierea suceselor proprii poate fi o strategie castigatoare, a decide ce sa includa prezentarea si cum sa o exprimi, poate fi o serioasa provocare, spun expertii in redactarea CV-ului.

Pentru a face prezentarea usor de citit, da-i un format cronologic si integreaza propriile realizari in fiecare job mentionat. CV-urile mai lungi de o pagina, ar trebui ca la inceput sa sublinieze cele mai importante realizari.

In linii generale, specialistii in resurse umane recomanda urmatoarele criterii:

1. Canalizarea modestiei. CV-ul nu e locul potrivit in care sa fii umil, spune Heather Eagar, proprietarul ResumelLines.com, site ce ofera servicii de redactare. Dar nici in care sa exagerezi propriile realizari. Mentioneaza-le pe cele ce-ti apartin intr-o forma cat mai elocventa. In cazul unui interviu, exagerarile vor iesi in mod neplacut la suprafata.

2. Fa o lista a performantelor tale. Pune-ti urmatoarele intrebari despre job-urile anterioare: a) care a fost impactul tau in divizia, grupul sau compania in care ai activat; b) ce nu s-ar fi realizat daca tu nu ai fi fost acolo; c) cu ce realizari te poti lauda in timpul petrecut acolo. "Uneori suntem atat ade ocupati la munca incat nu realizam cat de buni suntem", spune Margaret Flynn, consultant in Staten Island.

3. Foloseste evaluari ale jobului. Noteaza faptele pentru care sefii tai te-au laudat. Realizarile trebuiesc listate in evaluare. Citind unele din calitatile pe care sefii le-au identificat te pot ajuta sa te gandesti cum sa-ti folosesti aceste calitati in atingerea scopurilor

4. Masoara-ti rezultatele. Gandeste-te la propriile performante si aplica o serie de coduri numerice acolo unde e posibil, folosind procete, semne sau cuantificari temporale. Daca ai crescut profitabilitatea sau ai scazut costurile, mentioneaza. Daca ai depasit o tinta, noteaza tinta originala. Daca nu ti-ai atins tinta in schimb, n-o mentiona, dar trece numarul obtinut. "Salvarea a 100 milioane dolari este totusi o realizare, chiar daca tinta era de 200 de milioane", spune un alt consultant.

Citeste tot articolul in Banii Nostri

Ultimele stiri pe BankNews.ro: