Anul angajarilor in arena bancherilor

Data publicarii: 26-01-2007
Bankingul ramane si in 2007 domeniul in care se vor face unele din cele mai multe angajari si unde se va resimti foarte puternic deficitul de oameni. Avand in vedere ca piata de servicii bancare si financiare se gaseste si in prezent intr-o dinamica evidenta, asistam in consecinta la fluctuatii, la toate niveluri ierarhice, dar cu accentuari diferite, noteaza Wall-Street. Ultimele studii au aratat ca Romania se va confrunta cu o lipsa de personal in domeniul financiar-bancar, care se va acutiza in acest an, din cauza climatului economic local si a lipsei unor strategii de atragere a tinerilor pe piata muncii, inca din facultate. Astfel, managementul talentelor va deveni una dintre prioritatile angajatorilor, care vor acorda o mai mare atentie proceselor inovatoare de recrutare.

"La nivel de middle si top management am asistat anul trecut si cu siguranta vom asista si anul acesta la o serie de mutari pe piata bancara. Odata cu intrarea de noi banci si cu extinderea continua a filialelor, vom asista la un deficit crescand de talente in acest sector", a declarat Madalina Didea, Managing Partner HART Human Resource Consulting. In opinia acesteia, bancile vor fi nevoite sa puna la punct politici creative, eficiente si coerente de recrutare, selectie si de retentie de personal. Mai mult, se va observa o tendinta de crestere in numar si calitate a programelor de pregatire si selectie dedicate tinerilor care doresc sa isi croiasca o cariera in acest sector, dar si a programelor de dezvoltare si instruire pentru progresul in cariera, ca mijloc de retentie a angajtilor actuali, completeaza Madalina Didea.

Crestere pe linie a numarului de angajati

La ora actuala, in sistemul bancar romanesc lucreaza aproximativ 62.000 de angajati. In 2006, au fost efectuate 6.000 de noi angajari in industria bancara, aproximativ 10% din numarul total de personal. Piata bancara autohtona a crescut in 2006 cu 25%, iar numarul de sucursale bancare a crescut cu 30 procente. In mod firesc, fiecare extindere in teritoriu inseamna atragerea de resurse umane, iar bancile sunt nevoite sa angajeze personal.

Spre exemplu, anul trecut, aproximativ 1.700 de persoane s-au alaturat echipei Bancii Transilvania, ceea ce inseamna o crestere cu circa 143% fata de luna decembrie a anului 2005. In prezent, Banca Transilvania are aproape 4.500 de angajati in cele 330 de unitati din intreaga tara. Obiectivul Bancii Transilvania pentru anul trecut nu a fost cel de a ajunge la un anumit numar de angajati, ci de a raspunde cererii de personal. Banca Transilvania si-a extins puternic reteaua teritoriala si in 2006, deschizand peste 100 de unitati, iar afacerea a crescut in mod constant.

Insa care va fi cresterea procentuala a numarului de angajati in banking in 2007? Potrivit specialistilor, este greu de estimat acest lucru procentual. "In conditiile in care majoritatea bancilor, mai ales in sectorul retail, isi vor extinde numarul de sucursale in 2007-2008, vom asista la o crestere puternica a numarului de angajati in acest sector, mai ales in segmentul de personal operational", estimeaza Madalina Didea.

Citeste tot articolul in Wall-Street.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: