Farmacistii renunta la afacerile cu farduri
Data publicarii: 27-01-2007
Un ordin al ministrului sanatatii din vara anului trecut scoate insa din farmacii produsele de puericultura mari, cum sunt carucioarele pentru copii, dar si jucariile, cartile de povesti, incaltamintea medicinala sau ochelarii de soare.
La capitolul cosmetice raman totusi pe raft produsele dermato-cosmetice si cele de igiena sau ingrijire, desi acelasi ordin interzice comercializarea vopselei de par, a rimelului sau a fondului de ten.
Rezultatul: pierderi totale estimate de farmacisti la cateva milioane de euro. "Ponderea acestor produse in portofoliul farmaciilor Dona nu era semnificativa, insa erau un plus la vanzari odata cu epuizarea medicamentelor compensate", a declarat directorul executiv al lantului de farmacii, Ovidiu Constantin.
Pe de alta parte, Dorin Catana, director general Centrofarm, spune ca ordinul nu-i afecteaza intrucat produsele comercializate in farmacie sunt agreate de minister.
Tendinta retailerilor farmaceutici de a insista pe segmentul comercializarii de cosmetice si parafarmaceutice a devenit mai vizibila in piata la finele lui 2004. Efectele s-au facut simtite in prima jumatate a anului trecut, cand vanzarile de cosmetice au crescut cu 42% in farmacii, in detrimentul magazinelor de cosmetice sau al celor generale, potrivit datelor MEMRB.
Potrivit aceluiasi studiu, ponderea produselor cosmetice in vanzarile farmaciilor variaza intre 5% si 20%, in timp ce toate celelalte produse parafarmaceutice mai adauga cam 2-3 procente la vanzari.
Noi linii de produse
Consumul de medicamente in Romania se situeaza in jurul valorii de 35-40 de euro per capita, in timp ce in tarile din regiune acesta este cel putin dublu. In aceste conditii, farmacistii sunt nevoiti sa tina "cu dintii" de produsele parafarmaceutice, pentru a realiza venituri cel putin la fel de mari ca anul trecut.
In lipsa produselor care cresteau semnificativ afacerile farmacistilor, incep sa-si faca loc pe rafturi produsele de ingrijire personala din marcile rar sau chiar deloc intalnite pana acum la noi.
De asemenea, produsele naturiste sau varietatea de suplimente nutritive sunt menite sa inlocuiasca vopseaua de par ori jucariile pentru copii. De exemplu, portofoliul Sensiblu include acum cateva sute de branduri de cosmetice si peste 8.000 de produse. Unele dintre acestea, asa cum sunt L'Occitane, Boots sau Herbology, sunt disponibile doar in farmaciile Sensiblu.
Ministerul nu da insa un termen-limita pentru ca farmacistii sa se alinieze normelor, astfel ca majoritatea continua sa isi pastreze produsele in farmacii, pana la epuizarea stocurilor. "Analizam inca efectele introducerii ordinului asupra farmaciilor", explica Dumitru Lupuleasa, presedintele Colegiului Farmacistilor.
Potrivit acestuia, in farmacii mai exista inca produse interzise prin ordinul Ministerului Sanatatii, intrucat stocurile nu au fost epuizate. Tendinta ne-a fost confirmata de directorul executiv al lantului de farmacii Dona.
"Am incercat sa concentram produsele parafarmaceutice in cateva farmacii, insa avem probleme destul de mari in a lichida stocul: avem, de pilda, o pereche de incaltari, care, in aceste conditii, nu mai imbie pe nimeni", explica Ovidiu Constantin.
Concurenta la varf
In prezent, pe piata functioneaza aproximativ 4.500 de farmacii, iar cel putin jumatate dintre acestea sunt afectate de prevederile Ministerului Sanatatii, potrivit estimarilor.
Cel mai mare lant de farmacii din Romania este Sensiblu, care apartine grupului A&D Pharma, cu peste 100 de puncte de vanzare, urmat de HelpNet si de lanturile de farmacii ale principalilor distribuitori de medicamente de pe piata - asa cum sunt Relad sau Montero. In top se situeaza, de asemenea, lanturile Centrofarm, Dona sau Omnia.
Citeste tot articolul in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu Deloitte: 2/3 din companii invoca lipsa de experienta a noilor angajati, in timp ce posturile de incepatori sunt preluate de AI
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România