Populatia lumii cheltuie 90.000 USD pe secunda

Data publicarii: 28-01-2007
Vanzari de peste 3.000 de miliarde de dolari. Cam atat cheltuie populatia lumii in supermarket. Cele mai mari 250 magazine din lume au ajuns la aceasta cifra incredibila de 23 de ori mai mare decat produsul intern brut al Romaniei, din acest an. Cumparaturile sunt uriase cand ne gandim numai la noi, unde anul trecut comertul a ajuns la 50 de miliarde de dolari. Un studiu realizat de compania Deloitte si revista Stores privind vanzarile efectuate de cei 250 mari vanzatori cu amanuntul din lume prezinta cifre ametitoare. In fiecare secunda s-au facut cumparaturi de 90.000 dolari, sau 5.4 milioane dolari pe minut. Si cu toate ca pare o cifra uriasa, cresterea a fost de doar 6%.

Cu toate acestea, anul fiscal incheiat in iunie 2006 a fost un an benefic pentru 80% dintre marile lanturi de magazine de top. Dar nu toate companiile mari au inregistrat cresteri importante. 20% din companiile care au intrat in studiu au inregistrat scaderi ale vanzarilor. Cam jumatate dintre acestia isi au sediul in Europa, iar acestea s-au plasat sub media de crestere a veniturilor, de 8.6%, in timp ce firmele din America Latina au realizat salturi de 20.3%, adica mai mult decat media.

Cele mai multe companii din acest top isi desfasoara activitatea in sectorul alimentar, dar prezenta lor in ultimii 10 ani continua sa scada. Prin 1995, 61 % din topul 250 al celor mai mari magazine lucrau in alimentatie, iar in studiul din acest an, 135 de magazine din top au avut de-a face cu alimentatia.

Antena 3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: