Ce banca aleg pentru un credit ipotecar?

Data publicarii: 29-01-2007
"Imi puteti recomanda o banca pentru un credit ipotecar avantajos? Ce suma pot obtine la un venit de 4.000 de lei?", intreaba un cititor. Fireste ca este greu sa spui care banca are cel mai avantajos credit, pentru ca un client poate fi influentat de nenumarati factori, nu doar de dobanda, comisioane sau anumite conditii de creditare, noteaza Ghiseul Bancar. Conteaza si prestigiul bancii, calitatea serviciilor oferite, recomandarile. Insa pentru a va ajuta sa faceti o alegere buna, va oferim, ca de obicei, un exemplu, in functie de care puteti face comparatii si gasi cea mai buna solutie.

De data aceasta am ales creditul ipotecar oferit de Raiffeisen Bank. Am facut aceasta alegere din cateva motive.

Mai intai, banca are printre cele mai mici dobanzi: 4,9% la creditul in franci elvetieni (una dintre cele mai stabile monede europene, spun reprezentantii bancii, asadar dobanzile vor fluctua foarte putin) si 6,9% in euro (este vorba de o dobanda promotionala, valabila pana la sfarsitul lunii aprilie 2007).

Care este valoarea creditului ce se poate obtine si care este rata?

Presupunand ca veniturile nete pe familie ajung la 4.000 de lei, in cazul imprumutului in franci elvetieni (CHF) puteti obtine de la banca 97.200 CHF (echivalentul a 60.000 EUR). In acest caz veti avea de platit o rata lunara de 562,57 CHF (aproximativ 348 EUR).

Daca alegeti un imprumut in euro, care are o dobanda mai mare, suma obtinuta va fi mai mica iar rata lunara de plata mai mare. Mai precis, banca va poate acorda maxim 56.900 EUR, rata lunara fiind de 398,53 EUR.

In cazul ambelor variante de creditare va trebui sa mai platiti un singur comision de administrare de 0.9 %, comision ce se percepe anual la soldul creditului, conform graficului de rambursare.

De asemenea, va fi necesara incheierea unei asigurari a imobilului adus in garantie. Daca este vorba de o constructie, garantia va fi reprezentata de ipoteca pe teren si viitoarea constructie.

In cazul cumpararii locuintei, garantia creditului o poate constitui atat imobilul achizitionat cat si alt imobil aflat in proprietatea dumneavoastra sau a unor terti.

Acesta asigurare se va face pentru 110% din valoarea creditului. Prima anuala este aproximativ 136 EUR/an, respectiv 220 CHF/an.

Banca suporta evaluarea locuintei

Comisionul lunar si asigurarea locuintei reprezinta singurele costuri ale acestui credit de la Raiffeisen Bank.

Un alt avantaj este acela ca nu va trebui sa platiti evaluarea imobilului, aceasta fiind suportata de catre banca.

De asemenea, banca nu percepe comision de acordare a creditului sau de analiza a dosarului. Banca spune ca va ofera si consultanta juridica gratuita.

Integral in Ghiseul Bancar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: