Sefii finantelor din zona euro sunt ingrijorati de slabirea yenului

Data publicarii: 30-01-2007
Slabirea yenului a stat in centrul atentiei reuniunii de la Bruxelles de luni a ministrilor de finante din zona euro, accentuand o problema pe care urmeaza sa o discute grupul celor mai industrializate sapte tari ale lumii, G7, saptamana viitoare, in Germania, potrivit Reuters. "Nu ne place acesta volatilitate a ratei de schimb si trebuie sa o discutam", a spus presedintele grupului ministrilor de finante din zona euro, Jean-Claude Juncker. El a remarcat ca se amplifica ingrijorarile legate de yen, care se apropie de cotatii scazute record fata de euro.

Juncker a raspuns intrebarilor reporterilor pe drumul catre reuniune, la care participa si presedintele Bancii Central Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, care este, poate singura persoana care are puterea sa contrabalanseze alunecarea yenului, prin mecanismul ratelor dobanzii de politica monetara.

Ministrul german de finante Peer Steinbrueck a spus ca nu va comenta public despre cursul de schimb, dar a mentionat ca "yenul va fi pe lista noastra de consultari" la alte discutii care vor avea loc saptamana viitoare intre ministrii celor sapte cele mai industrializate tari ale lumii, G7: Statele Unite ale Americii, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franta, Italia si Canada.

In ciuda cresterii economice din 2006, Europa este preocupata de posibilitatea ca exporturile sale in pietele lumii sa aiba de suferit, din cauza competitiei slabe a Japoniei, la care se adauga competitia acerba a Chinei.

Comisarul european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia, care a participat si el la convorbirile de luni de la Bruxelles, a spus ca tendinta yenului "ar trebui sa reflecte elementele economice fundamentale", un mesaj pe care Europa il tot transmite de la ultima reuniune G7 din septembrie.

Si ministrul spaniol de finante, Pedro Solbes a vorbit despre grijile sale legate de yen.

Yenul s-a tranzactionat in apreciere usoara fata de euro, pe fondul comentariilor de la Bruxelles, dar a ramas la niveluri scazute si a pierdut teren fata de dolar.

Pietele financiare sunt mult mai atente la prapastia dintre ratele japoneze ale dobanzii de politica monetara si castigurile mai mari provine din active denominate in euro, fapt care demonstreaza limitele puterii G7 de a trimite moneda intr-o directie sau alta prin simpla retorica.

Cina de lucru de luni seara a oferit ministrilor o alta sasna de a aborda chestiunea cu presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, si de face previziuni despre ratele dobanzii. Trichet si colegii sai spun ca este nevoie de o noua crestere a ratelor dobanzii de la 3,5% acum, respectiv 2% cu un an in urma cand a inceput inasprirea politicii monetare.

Almunia a subliniat ca economia europeana este pe drumul cel bun, iar Comisia Europeana, executivul Uniunii Europene, unde Almunia se ocupa de chestiuni de politica economica si monetara, ramane optimista chiar daca 2007 se asteapta sa fie un an mai lent decat 2006.

Atat Comisia Europeana, cat si presedintele grupului ministrilor de finante din zona euro au spus, la inceputul acestei luni, ca e posibil ca in zona euro sa se inregistreze o crestere economica mai mare decat previziunile de 2,1%, fata de 2,6%, in 2006, respectiv 1,4%, in 2005.

Dezechilibrele globale, sintagma care denumeste nepotrivirile din domenii ca ratele de schimb si comertul, sunt una dintre fisurile cele mai des citate de politicieni si economisti ca amenintare la adresa scenariilor de altfel optimiste.

Oficialii germani au spus ca, inainte de comentariile lui Steinbrueck de luni, yenul nu se afla pe agenda oficiala de discutii a reuniunii G7 care va avea loc in orasul german Essen, la 9-10 februarie.

Trei dintre cei patru membri europeni ai grupului G7, germanii, italienii si francezii au fost reprezentati la convorbirile de luni de la Bruxelles. Marea Britanie, al patrulea membru european al G7, este asteptata sa se alature, marti, unor convorbiri mai largi.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: