Preturile cresc, numarul de salariati scade

Data publicarii: 30-01-2007
Activitatea din industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si servicii va creste in primele trei luni ale acestui an, in timp ce constructiile vor pastra tendinta de scadere din lunile de iarna, potrivit estimarilor managerilor mai multor companii, noteaza Curentul. In ceea ce priveste volumul productiei din industria prelucratoare, estimarile indica un sold conjuctural de 8% pentru stocul de contracte si comenzi, potrivit unui sondaj efectuat de Institutul National de Statistica (INS) in randul mai multor manageri.

Pentru exportul de produse finite din industrie, managerii estimeaza un trend usor pozitiv, soldul conjunctural fiind de 9%, se arata intr-un comunicat al INS.

Pe total industrie prelucratoare, numarul de salariati va avea in continuare o tendinta de usoara scadere, soldul conjunctural fiind de 8%, scaderea fiind mai accentuata, conform managerilor, in ramuri precum metalurgie, articole de imbracaminte, fabricarea materialelor de constructii si alte produse din minerale nemetalice, cu solduri conjuncturale de 37%, 15% si respectiv 14%.

Managerii din industria prelucratoare estimeaza ca preturile vor creste (sold conjunctural de plus 16%), mai redusa insa ca intensitate fata de estimarea din luna anterioara, cand soldul a fost de 31%.

Potrivit opiniilor exprimate in luna ianuarie, pentru primul trimestru al anului se estimeaza o tendinta de scadere a volumului productiei din sectorul de constructii, (sold conjuctural de 6%), dar mult diminuata fata de prognoza lunii anterioare (sold conjuctural de 34%). Stocul de contracte si comenzi va avea o tendinta de stabilitate, au mai aratat respondentii.

Reducerea numarului de salariati (sold conjuctural de 8%) va fi in urmatoarele trei luni mai putin intensa decat cea preconizata in luna decembrie 2006 (sold conjuctural de 24%). Potrivit sondajului, preturile lucrarilor de constructii vor continua sa creasca (sold conjuctural de 33%).

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: