Visa si MasterCard, acuzate de practicarea unor comisioane prea mari

Data publicarii: 30-01-2007
Visa si MasterCard, acuzate de practicarea unor comisioane prea mariVisa si MasterCard vor fi din nou criticate de Comisia Europeana pentru faptul ca impun in anumite tari europene (printre care s-ar putea sa se afle, de-acum, si Romania) comisioane interbancare prea mari care afecteaza libera concurenta. Cele doua organizatii de carduri sunt cliente mai vechi ale investigatiilor anti-concurentiale, insa de data aceasta se pare ca tonul s-a mai indulcit. Bancile si companiile de carduri din Uniunea Europeana vor fi supuse miercuri unor critici dure din partea principalului organism de reglementare a competitiei din Europa, in urma unei anchete care a adunat dovezi referitoare la comisioane majorate artificial, practici anti-concurentiale si lipsa competitiei transfrontaliere, se arata intr-un articol publicat de Financial Times.

In raportul Uniunii Europene obtinut de FT se arata: "In unele din statele membre, combinatia dintre profiturile mari, gradul crescut de concentrare si existenta unor bariere de intrare pe piata este de natura sa provoace ingrijorari, bancile putand sa abuzeze de pozitia detinuta pe piata impotriva consumatorilor si micilor afaceri."

Ancheta Comisiei critica in special bancile de economii si bancile de tip cooperatist din UE, institutii care se bucura de o cota semnificativa de piata in tari precum Germania, Franta, Italia si Spania.

Bruxelles-ul avertizeaza ca gradul ridicat de cooperare intre aceste banci, incluzand refuzul de a concura intre ele pe pietele locale, ar putea ridica o serie de probleme de concurenta, si promite ca va urmari cu atentie activitatea acestor banci si legislatia nationala care le protejeaza.

Observand ca doar o mica parte dintre clientii unei banci se muta la alta banca, Comisia critica de asemenea "unele banci care creaza bariere artificiale prin care sunt majorate costurile de schimbare a bancii, reducandu-se astfel nivelul competitiei".

Sunt criticate astfel bancile de retail care conditioneaza vanzarea unui produs de un altul sau cele care impun comisioane pentru inchiderea unui cont bancar.

Visa si MasterCard, acuzate de practici anti-concurentiale

Ancheta, lansata in luna iunie 2005 de comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes, avertizeaza companiile de carduri precum Visa si MasterCard, care au mai fost investigate pentru acuzatii de practici anti-concurentiale, ca Uniunea Europeana intentioneaza "sa aplice cu hotarare" legislatia referitoare la libera concurenta in sectorul lor de activitate.

Raportul avertizeaza ca in unele tari se ridica probleme anti-concurentiale in special cu privire la comisioanele interbancare, adica taxele platite de bancile comerciantilor catre bancile detinatorului de card.

Cu toate acestea raportul nu cere anularea sau reducerea cu un anumit procent a acestor comisioane, desi in trecut Neelie Kroes a avertizat ca va lua masuri drastice in acest sector.

Integral in Ghiseul Bancar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: