Batalia din piata leasingului se va castiga prin calitatea serviciilor

Data publicarii: 31-01-2007
Batalia din piata leasinguluiCalitatea serviciilor oferite va face diferenta intre companiile de pe piata romaneasca de leasing, in conditiile in care dobanzile sunt, de cele mai multe ori, apropiate, a declarat directorul general al Egnatia Leasing, Haralmbie Stanciu. "Ceea ce va creste foarte mult si nu este la nivelul adecvat, este calitatea serviciilor. Chiar daca in leasing calitatea serviciilor este la un nivel bun in comparatie cu alte servicii, este inca loc de multe imbunatatiri", a afirmat directorul companiei de leasing a Egnatia Bank.

"Calitatea serviciilor va diferentia companiile, deoarece dobanzile sunt apropiate. Nu este o diferenta mare intre o dobanda de 7% si de 8%, insa este important sa stii ca ai un partener de dialog la compania de leasing", a continuat reprezentantul Egnatia Leasing. "Pana acum, o mare parte din piata si din utilizatori nu au gandit in felul acesta. Insa oamenii vor incepe sa se gandeasca si sa isi da seama ca este mai importanta calitatea serviciilor decat cativa euro in plus pe luna", a punctat Stanciu. "Aici se va face diferenta intre companii. Cred ca cei care se vor canaliza in viitor pe acest lucru vor avea de castigat", a mai spus Stanciu.

"Este foarte importanta atitudinea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in ceea ce priveste industria leasingului. Eu sper sa nu fie drastici in masuri", a spus Stanciu. Directorul general al companiei Egnatia Leasing este de parere ca piata va continua sa creasca si ar putea atinge in trei-patru ani potentialul pietei, estimat la cinci miliarde euro. In acest an, avansul pietei va fi in jur de 20% in Romania, a estimat Stanciu.

Leasingul operational isi va forma baza in acest an, a precizat directorul companiei de leasing. "Cred ca abia din 2008 va exista o piata mai dezvoltata pe acest segment", a subliniat directorul general al Egnatia Leasing.

Piata va creste, insa la segmentarea leasingului financiar se va modifica. Leasing auto ar putea scadea in acest an. "Probabil se va mentine sau va creste usor partea de autovehicule comerciale, insa cresterea cea mai mare va fi preluata de leasingul imobiliar si de echipamente", a afirmat Stanciu. Leasingul pentru o parte din segmentul auto se va desparti in leasing financiar si operational.

Stanciu se asteapta ca surpriza anului sa fie leasingul imobiliar. Afacerile derulate pe piata romaneasca de leasing imobiliar reprezinta in prezent doar 0,07% din Produsul Intern Brut al Romaniei, in vreme ce in Italia reprezinta 7% din PIB.

Dupa primele noua luni ale anului 2006, leasingul imobiliar reprezinta 4,1% dintr-o piata totala a leasingului de 2,3 miliarde euro, potrivit datelor Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare NeBancare (ALB). La nivelul membrilor asociatiei ALB, finantarile in leasing imobiliar au reprezentat dupa primele noua luni din 2006 8% din totalul finantarilor (103 milioane euro).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: