Hackerii testeaza siguranta Windows Vista pentru a demonta pretentiile Microsoft

Data publicarii: 31-01-2007
Hackerii sunt gata sa incerce sa descopere vulnerabilitatile noului sistem de operare produs de Microsoft, Windows Vista, testand astfel pretentia emisa de producatorul american de software, potrivit caruia ultima versiune este cel mai sigur sistem de operare produs vreodata, relateaza Reuters. Majoritatea expertilor este de parere ca Vista depaseste predecesorul sau, Windows XP, in ceea ce priveste siguranta, insa chiar si Microsoft recunoaste ca Vista nu este impenetrabil, atacatorii urmand a cauta cu siguranta metode a sparge sistemul. Hackerii pot folosi programe tip spyware pentru a monitoriza de la distanta un computer si strange, astfel, informatii personale despre utilizatorul vizat.

Hackerii pot folosi vulnerabilitatile Vista pentru a ataca site-uri, pentru a trimite spam si a se implica in fraude online. Vista este dotat cu un program anti-spyware inclus si noua modalitate de control a contului personal reduce posibilitatile utilizatorilor de a instala din greseala programe daunatoare.

Versiunea cea mai scumpa a Vista este dotata cu o optiune denumita BitLocker care encripteaza hard-diskul calculatorului, pentru eventualitatea in care acesta ar fi furat. Windows Vista este format din peste 50 de milioane de linii de cod, iar Microsoft a investit sase miliarde de dolari pentru a dezvolta cel mai recent sistem de operare, de la ultimul, Windows Xp, lansat in 2001.

Abilitatea Microsoft de a proteja sistemul sau de oeprare in fata atacurilor reprezinta unul dintre cele mai importante teste pentru un produs care a iregistrat vanzari de peste zece miliarde de dolari in 2006, in special marilor clienti precum companiile, care sunt foarte interesate de siguranta.

In the past, attackers honed in on vulnerabilities in the core Windows operating system, but those types of attacks are being cast aside for attacks from e-mail, instant messaging and applications downloaded from the Web. Johannes Ullrich, a cyber security expert at the SANS Institute research group, expects hackers are working furiously to win recognition as the first to find and publicize a security hole in Vista. He also cautioned that hackers would still be able to launch attacks by taking advantage of vulnerabilities in Internet Explorer and Microsoft Office.

In trecut, atacurile hackerilor se concentrau pe sistemul de operare Windows, insa acele tipuri de atacuri au fost in timp inlocuite cu atacuri prin email, mesagerie instant si aplicatii descarcate de pe internet.

Un expert in siguranta online al institutului de cercetare SANS, Johannes Ullrich, se asteapta ca hackerii sa lucreze momentan pentru a dobandi notorietate, devenind primii care descopera o vulnerabilitate a sistemului Vista. Acesta a avertizat ca hackerii vor incerca sa lanseze atacuri prin exploatarea unor vulnerabilitati ale suitei Microsoft Office si a browserului Internet Explorer.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: