Cum mai taxeaza fiscul microintreprinderile

Data publicarii: 01-02-2007
Pentru a nu plati impozit pe profit, ci doar 2% pe cifra de afaceri, microintreprinderile trebuie sa se abtina de la incasari anuale mari si venituri din consultanta. Impozitarea microintreprinderilor a stirnit anul trecut multe dispute pe fondul introducerii cotei unice de impozitare. Concret, partizanii noii filosofii fiscale au sustinut uniformizarea cotei de 16% impozit, indiferent de sumele care fac obiectul impunerii. Pe de alta parte, numeroasele microintreprinderi care au beneficiat de facilitatea impunerii cu doar 2% a cifrei de afaceri, introdusa pe vremea fostei guvernari, au intors din drum intentia primilor. Ce a iesit a fost o formula de compromis, iar modalitatea de impozitare difera de la o microintreprindere la alta.

In categoria microintreprinderilor intra acele firme cu un numar de pina la 9 angajati si maximum 100.000 de euro cifra anuala de afaceri.

Schimbare de taxare in cursul anului

Incepind cu 1 ianuarie 2007, daca o microintreprindere depaseste pragul (fie al cifrei de afaceri, fie al proportiei de 50% venituri din consultanta) in timpul unui trimestru, trebuie sa schimbe imediat regimul fiscal pentru anul fiscal in curs, fiind obligata sa plateasca un impozit de 16% asupra intregului profit din anul respectiv. Conform regulilor anterioare, o societate care depasea acest prag pe parcursul anului fiscal era obligata sa plateasca impozit pe profit de 16% doar incepind cu anul urmator.

Contractele de servicii, la control

Cum verifica Fiscul provenienta veniturilor? Incadrarea in categoria veniturilor din consultanta si management se efectueaza prin analizarea contractelor incheiate.

In situatia in care contribuabilul are contracte de prestari de servicii de natura consultantei si managementului cu o pondere mai mare de 50%, verificata prin raportarea la veniturile totale, contribuabilul va fi, incepind cu anul fiscal urmator, platitor de impozit pe profit si va instiinta organele fiscale teritoriale prin depunerea declaratiei de mentiuni pentru persoanele juridice, asociatii familiale si asociatii fara personalitate juridica, pina pe 31 ianuarie inclusiv.

Integral in Cotidianul