Windows Vista a ajuns pe rafturile magazinelor din Romania

Data publicarii: 01-02-2007
Principalii comercianti de produse IT & C din Romania vand Windows Vista inca din ziua in care noul sistem de operare a fost lansat in Romania de Bill Gates, presedintele Microsoft. Grupul Flamingo International comercializeaza in retelele sale sistemul de operare Windows Vista la preturi cuprinse intre 599 de lei si 1.499 de lei, in functie de varianta aleasa. Grupul Altex comercializeaza noul sistem de operare doar preinstalat in ultima gama de calculatoare produse de CES (divizia de productie si asamblare a grupului), pachetul Vista nefiind inca disponibil la raft.

Cu toate ca inca nu au un pret cert pentru noul sistem de operare al Microsoft, oficialii Altex estimeaza ca peste 30% din calculatoarele care vor fi vandute in acest an cu sistem de operare preinstalat vor folosi Vista.

Sistemul de operare Windows Vista a fost lansat joi in Romania de presedintele companiei producatoare Microsoft. Evenimentul a fost precedat de inaugurarea Centrului Global de Suport Tehnic, la care au participat presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu si ambasadorul SUA Nicholas Taubmann.

Bill Gates a declarat joi ca multi romani au contribuit la dezvoltarea sistemului de operare Windows Vista. "Multi romani au contribuit la dezvoltarea acestui sistem de operare, nu este vorba doar despre romanii care muncesc la Microsoft, ci si de companii partenere, cum ar fi grupul GeCad, parteneri care au avut un input important", a declarat Bill Gates, presedintele Microsoft.

Grupul american a lansat marti sistemul Windows Vista simultan in peste 70 de state, dupa mai multe amanari, produs prin care compania urmareste sa administreze mai bine explozia de media digitala si sa protejeze utilizatorii de pericolele internetului. Wodows Vista este primul sistem de operare complet nou pe care liderul pietei de software l-a scos in ultimii cinci ani. Microsoft a numit Vista cea mai importanta lansare a unui sistem propriu de operare de la aparitia Windows 95, cu peste zece ani in urma. Analistii sunt de parere ca va mai dura o perioada pana cand sistemul va deveni destul de raspandit si vizibil pe piata.

Studiul "Impactul economic al lansarii Windows Vista" realizat recent de companiea de cercetare IDC, arata ca lansarea noului sistem de operare al companiei americane Microsoft va sustine mai mult de un milion de locuri de munca in sase piete cheie ale Europei (Danemarca, Franta, Germania, Polonia, Spania si Marea Britanie), generand venituri de peste 32 miliarde de euro pentru companiile IT din aceste state.

In Romania, numarul total al angajatilor din domeniul IT va ajunge in 2007 la 34.647, din care 8.250 vor derula activitati legate de sistemul de operare Windows Vista, lansarea acestui nou sistem de operare generand conform estimarilor IDC peste 800 de locuri de munca noi.

Windows Vista va genera castiguri si pentru companiile cu activitate in domeniile conexe cum ar fi furnizorii de hardware compatibil cu noul sistem de operare, dezvoltatorii de aplicatii compatibile cu Windows Vista, furnizorii de servicii.

"Pentru fiecare dolar rezultat din comercializarea Windows Vista, la nivelul pietei romanesti vor fi generate vanzari de 12,80 dolari din care 7,50 dolari pentru furnizorii de hardware, 3,20 dolari pentru furnizorii de aplicatii care sa ruleze pe sistemul Vista si 2,10 dolari pentru furnizorii de servicii asociate", a declarat Laurentiu Popescu, director IDC Romania.

NewsIn