Evidenta salariatilor straini in Romania este obligatorie

Data publicarii: 01-02-2007
Salariatii societatilor din tarile membre UE detasati pe teritoriul Romaniei sunt obligati sa le prezinte inspectorilor de munca romani actele prin care certifica respectarea conditiilor de munca, in caz contrar societatile sunt pasibile de o amenda de la 4.500 la 9.000 de lei, potrivit Guvernului. Conform Hotararii de Guvern, reprezentantii legali in Romania ai intreprinderilor dintr-o tara membra a Uniunii Europene sau a Spatiului Economic European care au salariati detasati pe teritoriul Romaniei au obligatia de a detine documentele prin care sa faca dovada respectarii conditiilor de munca. De asemenea, acestia trebuie sa puna la dispozitia inspectorilor de munca respectivele acte de fiecare data cand le sunt solicitate.

Reprezentantul legal care nu colaboreaza cu inspectorii de munca si refuza sa puna la dispozitia acestora documentele necesare va fi amendat cu o suma cuprinsa intre 4.500 si 9.000 de lei.

In cazul in care o intreprindere dintr-un stat membru UE sau SEE cu salariati detasati pe teritoriul tarii noastre nu are un reprezentant legal in Romania, prevederile actului normativ o obliga pe aceasta sa desemneze, dintre salariati, o persoana de legatura cu inspectorii de munca.

De asemenea, noile prevederi legislative stipuleaza obligatia salariatului detasat de a face dovada existentei raportului de colaborare dintre el si intreprindere pe baza contractului incheiat numai in forma scrisa.

Totodata, autoritatile romane trebuie sa fie ia act de detasarea salariatilor cu cel putin cinci zile inainte ca acestia sa isi inceapa activitatea pe teritoriul Romaniei. Astfel, intreprinderile care detaseaza angajati trebuie sa transmita inspectoratelor teritoriale de munca o comunicare in acest sens. Comunicarea trebuie sa fie scrisa in limba romana.

Netransmiterea acestei comunicari este, de asemenea, considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 4.5000 si 9.000 de lei. Nu in ultimul rand, societatile care comunica date incomplete sau eronate vor fi amendate cu sume de la 2.000 la 4.000 de lei.

Potrivit actului normativ aprobat de Executiv, constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor intra in atributiile inspectorilor de munca.

Hotararea Guvernului vizeaza reglementarea procedurii specifice privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale pe teritoriul Romaniei si se inscrie pe linia respectarii angajamentului Romaniei privind transpunerea in legislatia nationala a dispozitiilor comunitare referitoare la detasarea salariatilor in cadrul furnizarii de servicii.

NewsIn