In Romania, bancile nu recompenseaza clientii bun-platnici

Data publicarii: 02-02-2007
Romanii mai au de asteptat cel putin un an si jumatate pana cand bancile vor acorda, celor fara restante la plata creditelor, niveluri mai mici ale dobanzilor. Introducerea acestei practici, devenita deja obisnuinta in majoritatea tarilor din UE si SUA, este conditionata de centralizarea la Biroul de Credit si a informatiilor pozitive, noteaza Adevarul. Bancile din Romania isi disputa peste 17 milioane de clienti- persoane fizice. In momentul de fata, aproximativ 278.000 dintre ele au inregistrate intarzieri la plata ratelor. Daca pedeapsa aplicata restantierilor este ingreunarea accesului la noi credite, cei care isi onoreaza constiinciosi obligatiile contractuale nu primesc produse mai ieftine de la banci.

In majoritatea statelor europene precum si in SUA, cei fara incidente de plata pot obtine de la institutia finantatoare dobanzi situate cu puncte procentuale bune sub nivelul pietei. La noi, prea putine banci se dovedesc interesate sa participe la sistemul de raportare a informatiilor pozitive despre clienti, din motive mai mult sau mai putin obiective.

"Romanii vor avea dobanzi calculate in functie de istoricul de plata in momentul in care toate bancile din Romania vor trece la declararea evenimentelor pozitive catre Biroul de Credit", a spus, pentru Adevarul, Dragos Cabat, presedintele Asociatiei Analistilor Financiari. In acest moment, Biroul de credit, impreuna cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB), lucreaza la un proiect care vizeaza generalizarea sistemului de transmitere a informatiilor pozitive de catre toate bancile, dat fiind ca mai putin de 10 din cele 39 de institutii financiare raporteaza astfel de date.

Trei sferturi din banci, neinteresate de sistem

"Bancile care nu o fac ar ar trebui sa fie convinse sa participe la acest sistem, dar probabil ca intampina probleme tehnice sau au alte prioritati", a mai spus Dragos Cabat. Acesta apreciaza ca in Romania se va putea vorbi de dobanzi mai scazute la imprumuturile acordate clientilor bun-platnici cel mai devreme in a doua jumatate a anului viitor. Aceasta, dupa implementarea sistemului Basel II , care devine obligatoriu pentru toate bancile din anul 2008 si dupa intensificarea concurentei de pe piata.

Mihail Bogza, presedinte al Consiliului de Administratie al Bancpost, spune ca prima conditie pentru implementarea unui astfel de sistem de "premiere" a clientilor cu un istoric bun de plata este generalizarea sistemului amintit. "Daca un client declara ca nu are credite de la alte banci, nu putem verifica daca este asa sau nu, ne bazam exclusiv pe cele spuse de el", afirma oficialul Bancpost. Termenul in care proiectul de generalizare a transmiterii informatiilor va fi implementat in practica depinde, spune Mihail Bogza, de "capacitatea de persuasiune a ARB si a BNR" de a convinge si restul de banci de beneficiile unui astfel de sistem, pentru ca nu le poti obliga prin metode administrative." BNR, ca reglementator, ar putea infleuenta foarte mult bancile prin metode prudentiale", mai declara oficialul Bancpost.

Mai pesimist este Ionut Patrahau, directorul general adjunct al Bancii Transilvania (BT) care este de acord cu faptul ca "este cazul" ca si in Romania clientii fideli si fara incidente de plata sa beneficieze acum de conditii financiare mai bune, dar apreciaza ca va mai trece ceva timp pana ce acest lucru se va intampla. "Daca vorbim de istoricul unui client in relatia cu aceeasi banca, cei fideli si fara incidente de plata ar trebui sa beneficieze de conditii preferentiale. In Romania insa acest lucru este greu de realizat, pentru ca rulajul clientilor intre banci este foarte mare", a mai declarat oficialul Bancii Transilvania. Acesta spune ca, date fiind conditiile de pe piata autohtona unde ofertele nu sunt asa de standardizate iar clientii sunt infideli bancilor, acestea din urma vor fi obligate sa-si concentreze eforturile pentru a-si multumi clientela statornica. Prin conditii mai bune de dobanzi, si nu numai.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: