Castigatorii fug de ''Blocul Loto''

Data publicarii: 03-02-2007 | Imobiliare
In blocul Loto nu locuieste nici macar un singur castigator la loterie. Desi un apartament de trei camere se poate inchiria cu sume de pana la 800 de euro, castigatorii au preferat sa vanda apartamentele "lumii bune" a Bucurestiului, noteaza Romania Libera. Pe bulevardul Sincai, colt cu Nerva Traian, se afla un bloc nou, alb stralucitor, cu toate balcoanele inchise in termopane albastre, cu banca, magazin de bijuterii la parter si un mic parculet pentru copii vizavi. Nu este insa vorba de ultimul proiect rezidential din cartier. Dupa cum sugereaza singura reclama de pe bloc - "Numai sase-s norocoase. Loto 6/49" - este vorba de imobilul cunoscut in zona ca "blocul Loto".

Acesta este blocul in care Loteria Nationala repartizeaza, din 2002 pana in prezent, apartamentele castigate la Loto. O intreaga comunitate blagoslovita de soarta, lovita din senin de bogatie, s-ar putea crede. Un bloc intreg numai cu norocosi, fiecare apartament cu povestea lui, familiile venite din toata tara impartasindu-si povestile de castigatori. Copiii, molipsiti de bafta parintilor, s-ar putea lua la intrecere in fata blocului: "Tata a castigat un miliard", "Ba tata a castigat un miliard de miliarde".

Mai bine o casa in orasul tau decat un apartament in Capitala

Locatarii nu sunt insa personaje coborate direct din "La bloc", pe holuri nu se simte iz de muraturi si de carnati, iar vecinii nu stau la o bere la scara. De fapt, locatarii abia isi cunosc vecinii, iar in blocul burghez, impersonal, domneste imperativul urban al interactiunii minime. In blocul Loto nu locuieste nici macar un singur castigator la loterie. Cu totii au vandut apartamentele actualilor proprietari - avocati, fotbalisti, senatori, oameni din media - carora apartamentul din Vitanul Nou nu le-a picat chiar din cer.

Din 2002 pana in prezent, spune administratorul Lucian Dumitrescu, au fost ocupate 65 din cele 90 de apartamente. Apartamentele castigate la categoria intai nu sunt bonusuri, pretul lor fiind scazut din premiul in bani. Prin contract, locatarii se obliga sa pastreze banner-ul Loteriei ca unica reclama.

Data fiind criza actuala de locuinte, probabil ca putini sunt cei care n-au nevoie de un apartament, mai ales de unul in centru, cu finisaje si imbunatatiri din constructie. Cum de-si vand totusi casele primite cetatenii alesi la intamplare de Loterie? Castigatorul din primavara lui 2005, un pensionar din Galati care a preferat ca identitatea sa-i ramana necunoscuta si care a castigat aproape 5 milioane de euro la 6 din 49, incluzand un apartament de doua camere in "Blocul Loto", declara la acea vreme: "Am vrut sa-mi construiesc o casa adevarata, pentru intreaga familie". George Stan, directorul departamentului de resurse umane al Loteriei Nationale, crede ca, "deoarece majoritatea castigatorilor nu sunt din Bucuresti, acestia prefera sa vanda apartamentele, atrasi si de pretul acestora pe piata."

Locuinte vanate de romanii cu stare

Un apartament de 3 camere in "Blocul Loto", confort 1, 80 mp, decomandat, cu 2 grupuri sanitare, parchet, gresie, faianta se vinde cu pana la 200.000 de euro si se inchiriaza cu sume in jur de 800 de euro pe luna. O garsoniera de 42 mp se poate vinde cu 80.000 euro. Finisajele sunt "de lux" - pardoseli calde, parchet triplu stratificat de stejar, gresie si faianta importate din Spania si Italia, tamplarie PVC etc. Bucatariile sunt gata dotate. Toate soneriile au acelasi sunet, toate clantele si usile sunt la fel. Scarile, placate cu marmura venurata roz, sunt ticsite de plante de interior si pazite de portari.

Daca pentru castigatorii din tara apartamentele scumpe din centrul Bucurestiului sunt numai bune de vandut, pentru bucurestenii cu stare sunt numai bune de cumparat. "M-a atras zona, stateam bine, in Unirii, dar m-am gandit ca aici sunt aproape de Mall, pot sa ies si cu cainele la plimbare, iar langa noi o sa se construiasca Esplanada, cu parc si magazine", spune Emilia Boros, care a cumparat apartamentul numarul 6 in 2002, direct de la un castigator. In bloc a locuit fotbalistul Flavius Stoican, iar acum locuieste Claudiu Niculescu.

Printre locatari se numara si fostul senator Tiberiu Vladislav, precum si procurori, avocati, oameni de afaceri. Apartamentul de la numarul doi a fost cumparat de patronul indian al magazinului de textile de la parterul blocului. Unii locatari si-au cumparat chiar mai multe apartamente, in ideea ca sunt o buna investitie. Pe una dintre cele doua scari functioneaza o agentie imobiliara si un centru de infrumusetare. Multe apartamente sunt inchiriate pe perioade scurte, iar locatarii permanenti se plang de traficul intens din bloc.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: