Rent-a-car si leasing, investitii preferate de evreii din Romania

Data publicarii: 06-02-2007 | Afaceri
Rent-a-car si leasingNumarul masinilor de inchiriat va creste de 20 de ori in urmatorii doi ani, noteaza Evenimentul Zilei. Israelienii de la Shlomo Group intentioneaza sa investeasca pe termen mediu in Romania ceva mai mult de 5 milioane de euro, a declarat ieri Shlomo Shmeltzer, presedintele grupului. Banii vor fi directionati spre mai multe domenii, de la extinderea afacerii din domeniul leasingului operational, a serviciilor rent-a-car, pana la investitii in complexuri rezidentiale. Grupul a achizitionat deja 22.000 de metri patrati in statiunea Mamaia, unde intentioneaza sa ridice case de vacanta.

Romanii iubesc masinile

"Am inceput afacerile aici in urma cu un an si jumatate si credem ca piata romaneasca are un potential urias. Romanilor le plac foarte mult masinile, de orice tip. E o piata asemanatoare Israelului: inainte de implementarea leasingului operational si in Israel, ca si aici, autoturismul personal era o adevarata avere. De 7-8 ani, masinile au devenit acolo o necesitate si nu un lux. Oricine si le permite. Credem ca acelasi lucru se va intampla, in scurt timp, si in Romania", ne-a declarat presedintele grupului, Shlomo Shmeltzer.

Media europeana este de 700 de masini la 1.000 de locuitori. Daca in Italia media este de 650 de proprietari de masini la mia de locuitori, in Franta - de 700, in Israel ajunge la 300, in Romania, aceasta trece abia de 150 de masini la o mie de locuitori.
Prezenta in Romania din 2005, divizia de leasing operational si inchirieri auto a companiei - New Kopel Romania - a semnat contracte de leasing operational pentru peste 1.000 de masini, cu importante companii, cum ar fi Pepsi, Alka, Cargil sau Grupul UTI. Alte 2.000 de masini vor ajunge la clienti in urmatorii doi ani.

Autoturisme importate din China

"Planuim ca, in cel mai scurt timp, sa importam masini noi din China si din alte zone ale lumii. Nu va putem spune inca despre ce producatori e vorba: in China sunt 130 de fabrici de masini, dar noi negociem cu cei mai mari", mai spune Shlomo.
In ceea ce priveste activitatea "rent-a-car", presedintele Shlomo Group sustine ca, deocamdata, clientii provin din zona turistilor straini. Piata romaneasca de profil este, momentan, prea putin dezvoltata, ceea ce justifica preturile mari: intre 40 si 225 de euro/zi.

"In cel mult doi ani, de la 1.500 de masini cate ruleaza in prezent pentru acest tip de serviciu la toate firmele care au subsidiare in Romania, vom ajunge la 30.000 de bucati. Motorul dezvoltarii acestui segment de piata este reprezentat de dezvoltarea turismului si a zonei serviciilor", a mai adaugat Shlomo.

Integral in Evenimentul Zilei