Atentie la creditele ipotecare cu dobanzi mici doar in primul an!

Data publicarii: 06-02-2007 | Finante-Banci
Atentie la creditele ipotecare cu dobanzi mici doar in primul an!Atunci cand consultati ofertele bancilor in cautarea celui mai bun credit ipotecar, trebuie sa fiti atenti la un lucru extrem de important. Nu, nu dobanda sau comisioanele, pentru ca mai toate bancile au acum dobanzi avantajoase. Ci perioada de timp cat se va aplica respectiva dobanda. Veti descoperi ca unele banci, precum Alpha Bank, practica o dobanda mica, respectiv 5,9% la creditele imobiliare in euro, dobanda care este valabila insa doar in primul an de creditare. Incepand cu al doilea an se aplica o dobanda variabila, mult mai mare, care creste considerabil rata lunara a creditului, noteaza Ghiseul Bancar.

Atunci cand am mers la Alpha Bank pentru a ma interesa de un credit imobiliar, consiliera bancii mi-a recomandat creditul cu o dobanda de 5,9%, fixa in primul an. Asta inseamna ca, in cazul unui credit in valoare de 60.000 de euro pe 25 de ani, voi avea de platit o rata lunara de 384,05 euro.

Bine, dar cat va fi rata dupa un an?, am intrebat-o eu pe consiliera.

"Nu stim, depinde de evolutia pietei, la aceasta intrebare va pot raspunde doar specialistii nostri din cadrul sucursalelor, noi suntem agentie", s-a scuzat ea.

Va fi mai mare, sau mai mica?, am tras-o eu de limba. "S-ar putea sa fie mai mare, dar nu cu mult, poate 8-8,5%", mi-a raspuns ea.

Nici la telefonul bancii nu am reusit sa aflu ce rata voi plati incepand cu al doilea an, asa incat am aplelat la oficialii bancii, mai precis la biroul de presa. De acolo ni s-a raspuns ca, in cazul creditelor cu dobanda fixa in primul an, banca va percepe ulterior o dobanda aferenta creditelor pentru investitii imobiliare cu dobanda variabila la acel moment. In prezent, precizeaza banca, dobanda variabila este de 8,5% in cazul creditului nostru, in euro.

Rata lunara creste cu 100 de euro!

Presupunand ca aceasta dobanda va ramane neschimbata pana anul viitor, atunci vestile nu sunt tocmai bune. Pentru ca rata mea, incepand cu al doilea an, va creste considerabil. Mai precis, la o dobanda de 8,5% pe restul de 24 de ani, rata va fi de aproape 500 de euro pe luna. Deci cu mai bine de 100 de euro mai mult.

Atunci cand studiati ofertele de credite ipotecare, trebuie sa fiti atenti, asadar, nu doar la dobanda afisata de banca, ci si la modul in care ea se va aplica. In cazul nostru, este mai mult o dobanda promotionala, pentru ca vom beneficia de ea numai un an din cei 25 in care va trebui sa rambursam creditul. Iar in anii urmatori va trebui sa platim o rata cu peste 100 de euro mai scumpa.

Ghiseul Bancar