Masinile ''ecoprietenoase'', mai scumpe cu 4000 Euro

Data publicarii: 08-02-2007 | Auto
Masinile ecoprietenoase, mai scumpe cu 4000 Euro"In scurt timp, vom putea sa asiguram nu numai cele mai bune si mai sigure masini, dar si cele mai prietenoase pentru mediu - acesta este viitorul industriei europene de automobile" - au fost cuvintele cu care comisarul G. Verheugen a prezentat un nou proiect de directiva menit a proteja mediul inconjurator. Momentul prezentarii fusese amanat mai bine de doua saptamani din cauza protestelor producatorilor germani de automobile, care au avertizat ca planurile Comisiei vor determina inchideri de fabrici si concedieri in masa.

Lobbyul inversunat al constructorilor si interventia politica a cancelarului german Angela Merkel si chiar a comisarului (german, de altfel) pentru Industrie, G. Verheugen, au atarnat destul de greu in formularea controversatului text.Comisarul pentru Mediu, Stravros Dimas, a fost de acord ca marile companii de automobile sa reduca, pana in 2012, cu 18% cantitatea de dioxid de carbon emisa pe kilometru de fiecare masina. Procentul avansat initial fusese de 25%, respectiv, de la 163 de grame de dioxid de carbon emise de un automobil pe kilometru, cat este in prezent, pana la 120 de grame.

Printr-o viitoare directiva, constructorii de automobile vor fi nevoiti sa aduca acest nivel pana la 130 de grame/km si sa foloseasca tehnologie mult mai performanta in procesul de productie. Restul procentelor pana la 25% urmeaza sa intre in sarcina autoritatilor europene - prin utilizare pe scara mai larga a biocombustibililor, a cauciucurilor mai bune, standarde minime pentru aparatele de aer conditionat. Cu toate concesiile Comisiei insa, pe constructorii europeni de automobile ii asteapta zile grele. Din pacate, si pe cumparatorii europeni care vor fi obligati in ultima instanta sa sprijine din propriul buzunar initiativele Comisiei.

Pentru ca obligatiile impuse constructorilor de masini se vor traduce printr-o explozie a pretului la automobile, au aratat mai multe studii citate de BBC. Si nu este vorba doar despre automobilele de lux, ci despre toate tipurile de automobile, fie ele de provenienta germana, suedeza ori britanica. Destul de curand, o masina noua europeana va costa cu aproximativ 2.500 de euro mai mult.

Constructorii europeni de automobile sustin insa ca nu exista justificare pentru aceste masuri, deoarece pana in prezent consumatorii nu au aratat interes fata de masinile cu motoare mai mici sau care sa emita mai putine noxe. Iar masinile consuma mai mult si emit mai multe noxe si pentru ca sunt mai grele - din cauza normelor de siguranta (barele de protectie laterale, airbagurile etc.).

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: