Cardurile ii pot trimite pe posesori in Biroul de Credit

Data publicarii: 08-02-2007 | Finante-Banci
Daca nu-si platesc comisioanele de intretinere impuse de banci,  romanii pot intra pe "lista neagra" a rau-platnicilor de la Biroul de Credit din cauza banalelor carduri, indiferent daca acestea sunt de debit, de credit sau de salarii. Mai exact, nu vor mai putea sa obtina un credit bancar pentru o perioada de 5-7 ani. Cu toate ca Norma 20/2006 a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) obliga bancile comerciale sa afiseze absolut toate costurile aferente unui produs bancar, bancile nu respecta aceasta cerinta in privinta cardurilor. In fiecare luna, bancile comerciale percep comisioane de intretinere de cont, care variaza intre 1 si 3 lei. Clientii nu sunt informati cu privire la  aceste comisioane, iar acestia devin datornici la banci fara sa stie.

"Este o datorie care se acumuleaza, iar daca depaseste 10 lei, utilizatorul cardului va intra in Biroul de Credit. Bancile sunt obligate sa informeze clientul si sa afiseze absolut toate costurile", a declarat directorul general adjunct al Bancii Transilvania, Ionut Patrahau.

O alta situatie necunoscuta de multi dintre utilizatorii de carduri este aceea ca foarte multe banci percep comisioane de retragere de numerar, chiar daca retragerea se face de la ATM-urile proprii. "In cele mai multe cazuri, comisionul este de 0,2% din operatiune atunci cand retragerile se fac de la ATM-urile proprii. Alte banci, precum UniCredit, percep 0,5% pentru retragere de cash, sau impun o valoare minima de 0,5 lei, cum este cazul cardurilor Visa Electron si Maestro de la HVB Tiriac", relateaza un studiu al BankingNews. In cazul in care clientul doreste lichiditati de la ATM-urile altei banci decat cea care a emis cardul de debit, acesta va plati o taxa fixa de 2,5 lei, plus comisionul bancii, de 0,5% din tranzactie.

Exista insa si banci care nu percep comisioane pentru retrageri din ATM-urile proprii, cum ar fi CEC, Banca Transilvania si Alpha Bank.

Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: