Erste Bank pune in circulatie Microfinance Bond 2007-2011

Data publicarii: 09-02-2007 | International
Erste Bank pune in circulatie Microfinance Bond 2007-2011Incepand cu data de 1 februarie 2007, Erste Bank ofera un produs extrem de inovator pentru contributii pe intreg teritoriul Austriei, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Bondul de Microfinantare Erste Bank 2007-2011 sustine o cauza importanta si are o contributie esentiala la imbunatatirea dezvoltarii locale si a calitatii vietii pentru familiile din cele mai sarace tari ale lumii. Aceste bonduri sunt emise pentru a-i ajuta pe cei dezavantajati din punct de vedere economic. Prin accesul la credite, acestia pot deveni liber profesionisti si isi pot realiza potentialul de intreprinzatori.

Prin noul sau Bond de Microfinantare, Erste Bank ofera investitorilor privati acces la o noua forma de investitii. Prima banca in oferta careia erau incluse micro-creditele a fost infiintata de Muhammad Yunus, care a primit Premiul Nobel pentru Pace in 2006, pentru eforturile sale. Noul Bond de Microfinantare 2007-2011 nu numai ca demonstreaza decizia Erste Bank de a derula un business pe principiile eticii si dezvoltarii sociale durabile, dar este si un bun exemplu de tranzactie profitabila pentru toate partile implicate. Aceste bonduri nu se refera doar la proiecte pentru donatii sau forme de cooperare izolate, ci aplica experienta si instrumentele bancii pentru a indeplini obiective benefice din punct de vedere social, construite pe principiile dezvoltarii durabile.

Dezvoltare bazata pe responsabilitate sociala

Fondurile pentru micro-imprumuturi provin din economiile populatiei locale si fonduri oferite de donatori internationali, diverse agentii de dezvoltare si, in ultimul timp, fonduri mutuale. Pana acum, aceste fonduri erau directionate catre investitorii institutionali. Acum insa, pentru prima data, Bondul de Microfinantare Erste Bank 2007-2011 permite investitorilor privati din Austria sa investeasca in aceasta cauza nobila.

"Lipsa de acces la servicii financiare este o problema fundamentala a pietei mondiale, fiind o cauza a excluderii sociale si a saraciei. Microfinantarea este, probabil, cel mai eficient instrument cu care se poate lupta impotriva saraciei, pe principiile dezvoltarii durabile. Prin emiterea acestor bonduri microfinantare, oferim un nou sens conceptului de banca de economii, care are o vechime de aproape 200 de ani. Astazi, ca intotdeuna, obiectivul nostru este sa oferim oamenilor servicii financiare de baza, pentru ca ei sa isi poata imbunatati viata prin actiuni responsabile," a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Bank.

Conceptul de investitii inovatoare, pentru investitori "sociali"

Investind in Bondul de Microfinantare Erste Bank 2007-2011, care vizeaza un profit anual de aproximativ 4%, clientii bancii imprumuta bani si faciliteaza acordarea a mii de micro-imprumuturi catre persoane din tarile in curs de dezvoltare din America Latina, Europa de Est, Asia si Africa; in plus, ei acorda beneficiarilor acestor imprumuturi sansa de a avea un viitor, deoarece, pe langa profitul tipic pentru orice alt produs de acest tip, investitorul primeste si valoarea sociala adaugata, stiind ca a avut o contributie concreta la reducerea saraciei in lume.

Spre deosebire de o donatie singulara, izolata, sustinerea persoanelor din tarile in curs de dezvoltare prin intermediul micro-imprumuturilor inseamna ca acestia sunt tratati cu respect, ca niste parteneri. In acelasi timp, clientii Erste Bank beneficiaza de pe urma cresterii valorii bondurilor microfinantare.


Informatii generale despre aceste bonduri de microfinantare

Avantaje pentru investitori

•Investitie pe principiile dezvoltarii durabile si raspunderii sociale: investitia dvs. ajuta un mare numar de intreprinzatori privati sa depaseasca saracia, prin propriile initiative
•Diversificare ampla - atat la nivel geografic, cat si in randul institutiilor individuale de micro-finantare
•Independenta mare fata de alte clase de investitie: clientii institutiilor de microfinantare se afla intr-un sector al economiei care ramane in mare parte neafectat de dezvoltarile de pe pietele lumii
•Grad scazut de risc: tulburarile politice si crizele de pe pietele financiare au doar un efect mar-ginal asupra microcosmosului fermierilor, mestesugarilor si comerciantilor din fiecare tara.
•Profit estimat: 4% p.a.

Tip de garantii: Senior bond
Data emiterii: 1 februarie 2007
Volumul emisiei: Deschisa, in transe
Dobanda: Nu are dobanda garantata
Termenul: Intre 2 Aprilie 2007 si 1 Aprilie 2011
Rascumparare: Completa pe 2 Aprilie 2011 Suma rascumparata depinde de nivelul de performanta al Dual Return Fund - Vision Microfinance Sub-Fund (LU0236782842) sub Fondul-Umbrela Dual Return Fund SICAV (''Vision Microfinance''). Acest bond ar putea fi rascumparat la o valoare mai mica decat valoarea nominala de 1 000 EURO, in functie de performanta ''Vision Microfinance''.
Pretul de emitere: 100% + 2% bonus de emitere; adaptare continua la valoarea de piata
Cod ISIN: AT000B000757
Denominare: 1 000 EURO, certificat global
Contributie minima: 3 000 EURO
Data de valoare: 2 Aprilie 2007
Anularea: Exclusa
Listare: Niciuna
Agent de plati si calculatii: Erste Bank
Taxare: 25% KESt (taxa pentru profit), taxare finala

Clientii privati pot avea o contributie activa la eliminarea diferentelor existente intre nord si sud, la nivel mondial

Unul dintre cele mai importante obiective ale Erste Bank este sa asigure nevoile clientilor sai intr-o masura cat mai complexa. In acest sens, investitiile etice joaca un rol tot mai important in portofoliul de produse al bancii. Investitorii nu isi vor plasa niciodata majoritatea activelor in bonduri de microfinantare, insa tot mai multi clienti privati doresc sa aiba o contributie activa la eliminarea diferentelor existente intre nord si sud la nivel mondial. Exista o dorinta clar definita de a da ceva inapoi societatii, insa nu neaparat ca o donatie, unde in scurt timp destinatia exacta a banilor este uitata. Multe persoane fizice isi doresc sa aiba o contributie cu o destinatie clara, iar Erste Bank a pregatit aceste bonduri de microfinantare tocmai in dorinta de a face posibil acest lucru.

Despre micro-finantare

Microfinantarea aduce servicii financiare in regiuni lipsite de o infrastructura bancara si pentru persoane din tari in curs de dezvoltare care in mod normal nu ar putea obtine un credit sau un cont bancar, pentru ca nu pot furniza garantiile solicitate de o banca traditionala. Accesul la capital le permite sa devina activi din punct de vedere economic si declanseaza o spirala sociala ascendenta. Banii nu "dispar", ci sunt returnati, imprumutati altor solicitanti si actioneaza ca o forta care impulsioneaza economia.

Produsele de micro-finantare refinanteaza diverse institutii de micro-finantare, intre care Grameen Bank din Bangladesh, care se autointituleaza "banca pentru cei saraci". Aceste institutii speciale de credit sunt in prezent active in multe tari in curs de dezvoltare si ofera mii de micro-imprumuturi in valoare de aproximativ 1.000 USD pentru solicitantii locali de credite, in conditii pe care acestia si le pot permite, pentru ca ei sa isi poata finanta proiecte de afaceri cum ar fi achizitionarea unui razboi de tesut sau a unui cuptor pentru a coace si a vinde paine.

Micro-imprumuturile stau la baza existentei a mii de micro-intreprinderi din intreaga lume, permitandu-le intreprinzatorilor sa se ajute singuri si sa se protejeze impotriva furnizorilor particulari de imprumuturi, care i-ar putea obliga pe creditorii lor sa se transforme practic in sclavi. Faptul ca Grameen Bank are deja 2 milioane de clienti, dintre care 98 % isi platesc la timp ratele imprumuturilor, este absolut remarcabil. Micro-finantarea este, de asemenea, un factor important in promovarea egalitatii intre sexe, caci aproximativ 60 % dintre persoanele care contracteaza asemenea imprumuturi sunt femei, care castiga astfel nu numai un nou nivel de incredere in sine, fiind capabile sa isi castige singure painea zilnica, ci si acces la educatie, pentru ele si copiii lor. Aceasta situatie imbunatateste pozitia si influenta femeilor in societate. Micro-finantarea creeaza astfel o noua baza pentru ca mii de familii sa poata duce un trai decent.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: